Makers 'Mad Max 4' krijgen het aan de stok met milieugroeperingen

Print
Milieugroeperingen en toerismebedrijven zijn boos op de filmcrew van de prent 'Mad Max 4: Fury Road'. Zij beschuldigen de filmmakers ervan, bij opnames in 2012 in de woestijn van Namibië - de oudste ter wereld - onherstelbare schade aan beschermde gebieden van de Namib te hebben aangebracht. De vernielingen worden bevestigd in een rapport waarop het agentschap AFP maandag de hand wist te leggen.

Tussen juli en december 2012 draaide de Australische regisseur George Miller met zijn cast, onder wie de Zuid-Afrikaanse actrice Charlize Theron, in een regio van de Namib die onlangs is uitgeroepen tot het Dorob National Park. De opnames bleken schadelijk voor het landschap, de bezoekers van het park (die er wilden wandelen, maar door de crew wandelen werden gestuurd) en, vooral, de plaatselijke fauna (gekko's, hagedissen, kameleons) en flora (zeldzame cactussen).

Volgens touroperator Tommy Collard "is het ergste dat de filmcrew nog geprobeerd heeft, haar sporen uit te wissen door netten achter zich te slepen, waardoor planten werden uitgetrokken".

Door de media-aandacht voor de vernielingen reageerde een boze Namibische Filmcommissie (NFC) met een over een volle publiciteitspagina in de regeringskrant New Era uitgesmeerde reactie waarin de "aantijgingen" "ten stelligste" worden ontkend.

Belga
Beeld: YouTube