Benedictus XVI officieel geen paus meer

Benedictus XVI is, sinds donderdag 20 uur, geen paus meer. "Vooral zullen we de mens niet vergeten", reageerde aartsbisschop André-Joseph Léonard.

jatimmermans

Hij nam als eerste paus in meer dan 700 jaar uit vrije wil ontslag als kerkleider. De in 1927 geboren Duitser Joseph Ratzinger was precies zeven jaar, tien maanden en negen dagen hoofd van de katholieke kerk. Nu moet het Vaticaan op zoek naar zijn 266ste paus uit de geschiedenis. Wanneer het conclaaf begint dat een opvolger moet aanduiden, is nog onduidelijk.

"Vooral zullen we de mens niet vergeten, gereserveerd, maar steeds vriendelijk." Zo heeft aartsbisschop Léonard donderdag gesproken over Benedictus XVI tijdens de afscheidsviering voor de paus in de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal. Léonard noemde de paus-emeritus "vooral gericht op de binnenkant van het menselijk hart". Dat verklaarde volgens de aartsbisschop zijn schuchterheid en zijn moeite om zich tot massa's mensen te richten. Maar net daardoor raakte hij hun hart, en "omdat elk streven naar persoonlijk succes bij hem ontbrak", luidde het.

"Sterke, maar steeds genuanceerde overtuigingen"

Léonard roemde tijdens zijn homilie de pedagogische helderheid van het betoog en van de pen van Benedictus. Hij had ook lovende woorden voor de "sterke, maar steeds genuanceerde overtuigingen" van de paus. "Hij was standvastig inzake de essentiële principes, maar ook vol begrip en zo mild in zijn benadering van het menselijke hart." De aartsbisschop haalde daarnaast de drie "heldere" encyclieken van de hand van Benedictus en zijn "grote" redevoeringen - "lichtbakens op onze weg" - aan.

Léonard verwees naar het conclaaf dat binnenkort begint om een opvolger voor Benedictus te kiezen. Hij riep daarbij de gelovigen op zich niet te wagen aan berekeningen en pronostieken. "Een conclaaf is geen renbaan waarbij men op kardinalen zou kunnen wedden zoals men dat doet met paarden", sprak de aartsbisschop. Onze taak de komende dagen is volgens hem "intens te bidden", opdat de stemgerechtigde kardinalen zich, "in gebed, nederig laten leiden door de Heilige Geest".

De afkomst of de naam van de nieuwe paus noemde de aartsbisschop niet belangrijk. "Dat de Heer, Meester van de geschiedenis, ons degene geeft die Hij wil, voorbij alle menselijke berekeningen", aldus nog Léonard.

Foto AFP

Meer over André-Joseph Léonard