Vanackere onder vuur door geheime deal ACW en Belfius

De geheime deal tussen het ACW en de staatsbank Belfius zorgt voor spanning binnen de regering-Di Rupo. De liberalen dreigen nu ook een onderzoekscommissie te eisen. "Minister Vanackere komt maar beter met duidelijke antwoorden."

drombouts

De politieke soap rond de geldzaakjes van het ACW blijft ellendig hard voortjakkeren. Vandaag trekt niet alleen de oppositie met geslepen messen naar het parlement, ook de liberale regeringspartners Open Vld en MR hebben enkele scherpe vragen klaar voor minister van Financiën Steven Vanackere, dé ACW-speerpunt binnen de regering.

De aanleiding is een mistige deal tussen Belfius Bank, en het ACW. Vorige maand sloot het ACW een eeuwigdurende lening van 60,5 miljoen euro af bij Belfius. Aanvankelijk raakte bekend dat ACW daarvoor een vergoeding van 7,75% zou krijgen van de bank. Daar kwam protest tegen, omdat die rente nogal royaal was. Daarom werd ze verlaagd tot 6,25%.

Minister Vanackere werd van de uiteindelijke deal per brief op de hoogte gebracht. Maar uit een interne nota binnen de christelijke arbeidersorganisatie blijkt nu dat de vergoeding voor ACW tóch kan oplopen tot 7,75%. Het verschil van 1,50% levert de christelijke arbeidsorganisatie ruim 900.000 euro per jaar op.

Het lijkt er dus sterk op dat de staatsbank Belfius en het ACW de deal achter de rug van de staat hebben aangepast. Vanackere zegt in elk geval dat hij niet op de hoogte was, maar dat dat ook niet hoefde.

RAF LIEKENS

Foto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer