Alcoholtester in wagen niet meer verplicht in Frankrijk

Print
Alcoholtester in wagen niet meer verplicht in Frankrijk

Alcoholtester in wagen niet meer verplicht in Frankrijk

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls heeft uiteindelijk beslist dat er in de wagen geen alcoholtester meer moet aanwezig zijn en dat er op niet-bezit ook geen boete zal staan, zo heeft het Franse Instituut voor de Verkeersveiligheid (CNSR) meegedeeld.

De CNSR had in een advies aan de minister de verplichting om de alcoholtester of éthylotest aan boord van een auto te hebben een goede zaak genoemd. De CNSR meende dat het bezit van alcoholtesters de automobilisten bij twijfel kan aanzetten om zichzelf te testen.

Sinds de invoering van de verplichting werden overtredingen op het niet bezitten niet beboet, vanwege twijfel over de betrouwbaarheid van de tests. Nu heeft Valls ondanks het advies beslist dat er geen alcoholtester meer aan boord moet zijn en dat er dan uiteraard ook geen sancties meer kunnen zijn.

Volgens de bewindsman "kan niemand geloven" dat het beboeten met elf euro van bestuurders die geen alcoholtester bij zich hebben ervoor kan zorgen dat er minder dan 31 procent doden op de weg vallen tengevolge van alcohol.

Mobiliteitsclub VAB vindt het spijtig "dat de maatregel zonder testperiode wordt afgevoerd en dat de effecten ervan niet afdoende onderzocht zullen worden".

De minister stemde wel in met de herinvoering van de verkeersborden die vaste flitspalen aankondigen. Die maatregel wordt over twee à drie jaar geïmplementeerd.

Belga
Archieffoto