Verloren continent Mauritia ontdekt

Print
Verloren continent Mauritia ontdekt

Verloren continent Mauritia ontdekt

Noorse wetenschappers hebben resten ontdekt van een continent dat zo’n 85 miljoen jaar geleden bestaan zou hebben. Dat microcontinent, Mauritia genoemd, zou nu op 10 km diepte onder het eiland Mauritius in de Indische Oceaan liggen.

Die conclusie trekken de wetenschappers na de vondst van mineralen op het strand van de toeristische trekpleister die 2 miljard jaar oud blijken te zijn. Dat is ouder dan het eiland Mauritius zelf. De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de mineralen afkomstig zijn van Mauritia, het verloren continent.

Zo’n 250 miljoen jaar geleden maakten onze continenten uit van een groot continent, Pangea genaamd. Mauritia lag toen tussen Madagascar en India, die toen aan elkaar grensden. Door het voortdurend verschuiven van tektonische platen, delen van de aardkorst, scheurde Pangea in verschillende stukken en zo ontstonden onze continenten.

Uit een ontwikkelingsgeschiedenis samengesteld door geologen blijkt dat dit fenomeen zichzelf herhaalt sinds het ontstaan van de aarde. Op basis van dit model voorspellen geologen dat er opnieuw een monstercontinent zal ontstaan over ongeveer 250 miljoen jaar.

WBe
Beeld Google Maps