Oscar Pistorius vrij op borgtocht

De Zuid-Afrikaanse paralympische atleet Oscar Pistorius wordt op borgtocht van 1 miljoen rand (85.575 euro) vrijgelaten in de moordzaak. Dat heeft de rechtbank in Pretoria zonet beslist. De beslissing leidde tot gejuich bij zijn familie en vrienden in de rechtszaal.

tmas/fvranckx

Aanvankelijk waren aanklager en verdediging een borgtocht van 250.000 rand overeengekomen, maar rechter Desmond Nair verhoogde het bedrag later naar 1 miljoen rand, waarvan 100.000 rand deze week moet gestort worden. De volgende zitting is gepland op 4 juni.

Pistorius schoot vorige week zijn vriendin Reeva Steenkamp neer. Hijzelf beweert dat dat per ongeluk gebeurde odamt hij dacht dat ze een inbreker was. Op de plaats van de feiten werden geen bewijzen gevonden die de beweringen van Pistorius tegenspreken.

De rechter zag in zijn twee uur durend betoog geen reden om Pistorius nog langer vast te houden: hij denkt niet dat de verdachte zal vluchten omdat hij reeds zijn paspoort heeft ingeleverd of dat Pistorius opnieuw gewelddadig uit de hoek zal komen. De rechter denkt evenmin dat er een volkswoede zal uitbreken.

FiVr Foto EPA

Meer over Oscar Pistorius