Dieren gedood met verboden pesticide Temic

Print
Dieren gedood met verboden pesticide Temic

Dieren gedood met verboden pesticide Temic

Genk - In de wijk Oude Hoeve nabij het stedelijk sportcentrum zijn op twee dagen drie katten en een hond vergiftigd. Omdat hierbij het uiterst giftige en verboden insecticide Temic gebruikt werd, stuurt de politie een brief naar nabijgelegen scholen om leerlingen aan te manen voorzichtig te zijn. Een kleine dosis Temic is immers ook dodelijk voor een mens.

Temic werd tien jaar geleden al verboden in alle Europese landen. "Het is een uiterst giftig product dat vroeger gebruikt werd tegen parasieten en bladluizen bij onder meer sierteelt en bietenkwekers", zegt Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond. Peter Jaeken van Phytofar wijst er op dat voordien gebruikers van het product speciaal hiervoor erkend moesten zijn en daarvoor een opleiding kregen.

Machteloos

Wat kan je doen om te voorkomen dat je dier vergiftigd wordt? "Aan de lijn houden", zegt dierenarts Waldo Paulissen. "Maar met een kat is dat niet vanzelfsprekend. In feite sta je tegenover zo’n giftig goedje, dat veelal ook nog verwerkt wordt in een stukje vlees, zo goed als machteloos.”

Van de dader is voorlopig geen spoor.

Lees vandaag meer in Het Belang van Limburg.

CN
Foto CN: één van de katten van Annie Czerwatiuk werd vergiftigd, maar ook de hond van haar moeder.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio