ACW wil lasterklacht indienen tegen N-VA'ers

Het ACW is van plan een klacht in te dienen wegens laster tegen de N-VA'ers die de arbeidersbeweging beschuldigd hebben van schriftvervalsing en fraude. Aangezien het om parlementsleden gaat, zoeken juristen wel nog uit of zoiets mogelijk is. "We kunnen het niet pikken dat we dieven en fraudeurs genoemd worden", zei topman Patrick Develtere dinsdag op een persconferentie. N-VA heeft intussen via een persbericht laten weten dat het achter de beschuldingingen van haar leden blijft staan.

tmas

Lees ook: Topfiscalist: "ACW is fiscaal in orde" En N-VA blijft bij aantijgingen aan ACW

In reactie op de zware fraudebeschuldigingen van N-VA heeft het ACW topfiscalist Axel Haelterman onder de arm genomen. Na onderzoek van de fiscale aangiften, verslagen en jaarrekeningen besluit die dat het ACW fiscaal in orde is. Elementen van fraude of schriftvervalsing vond hij niet.

Een zichtbaar opgeluchte Develtere is echter niet van plan het daarbij te laten. Degene met een moreel-ethisch probleem is in zijn ogen niet het ACW, maar wel "zij die bijzonder veel agressie hebben getoond en ons aan de schandpaal hebben genageld". "Dat was een intentieproces zonder fundering op basis van manifest onjuiste informatie."

Parlementaire onschendbaarheid

Develtere ziet zich dan ook verplicht "een dossier voor laster klaar te maken, voor te bereiden en in te dienen" tegen de N-VA'ers die de beschuldigingen hebben geuit. Allicht dus tegen fractieleider Jan Jambon en Kamerlid Peter Dedecker, aldus de ACW-topman. Of dat ook effectief kan met hun parlementaire onschendbaarheid, moeten de juristen bekijken. "Wij gaan uit van het idee dat het onaanvaardbaar is om niet de geëigende kanalen te gebruiken", klonk het nog. "Dat doe je niet in de publieke ruimte en niet met de methode die gebruikt is."

Belga/DC Archieffoto: ACW-topman Patrick Develtere

Meer over Beweging.net