Schutter Newtown wilde Breivik overtreffen

Print
Schutter Newtown wilde Breivik overtreffen

Schutter Newtown wilde Breivik overtreffen

Adam Lanza, de vermoedelijke dader van een schietpartij in een school in het Amerikaanse Newtown waarbij op 14 december twintig kinderen en zes volwassenen zijn omgekomen, was geobsedeerd door bloedbaden zoals die door de Noor Anders Behring Breivik zijn aangericht en door gewelddadige videospelletjes. Dat heeft de Amerikaanse omroep CBS dinsdag gemeld.

Uit anonieme politiebronnen vernam CBS dat Lanza (20) zichzelf in rechtstreekse competitie zag met Breivik die in juli 2011 77 mensen heeft vermoord. Lanza wilde de belans van Breivik nog overtreffen en zag de nabijgelegen basisschool Sandy Hook als het "gemakkelijkste doelwit" met "de grootste verzameling mensen".

Ook wilde Lanza de fantasieën van een videogame uitwerken door 20 kinderen en zes volwassen in de school te doden. Het dodental kwam klaarblijkelijk neer op een soort "score".

Gamingroom

In de kelder van de woning van Lanza hebben de speurders een berg videospelletjes gevonden. Lanza zat uren alleen in een private gamingroom met verduisterde ramen, zijn vaardigheid in het virtuele schieten aanscherpend.

In tegenstelling tot Breivik die zich overgaf, heeft Lanza zichzelf doodgeschoten.

Voorts begaf Lanza zich geregeld naar nabije schietbanen, in het gezelschap van zijn moeder. Beiden schoten daar met scherp. Bij het bloedbad heeft Lanza drie wapens gebruikt die allen op de naam van zijn moeder stonden. Hij hanteerde een vierde wapen om zijn moeder te doden vooraleer hij de school aanviel.

Foto: Adam Lanza (links) en Anders Behring Breivik

Foto Reuters, AFP