Vier technici schuldig aan doodslag na aardbeving in l'Aquila

Print
Vier technici schuldig aan doodslag na aardbeving in l'Aquila

Vier technici schuldig aan doodslag na aardbeving in l'Aquila

Bijna vier jaar na de aardbeving in het Italiaanse L'Aquila heeft een rechtbank in de Abruzzen-stad zaterdag vier beklaagden wegens dood door nalatigheid veroordeeld tot meerdere jaren celstraf. De technici zijn volgens de rechtbank verantwoordelijk voor de dood van acht studenten. Hun fouten bij uitgevoerde renovatiewerken in 2000 hebben geleid tot de instorting van het studentenhuis bij de aardbeving van 6 april 2009. Dat heeft het Italiaanse nieuwsagentschap Ansa zaterdagavond bericht.

Drie beklaagden werden in eerste aanleg veroordeeld tot gevangenisstraffen van telkens vier jaar, een vierde beklaagde moet tweeënhalf jaar naar de cel. Volgens de openbare aanklager hadden de uitgevoerde werken het pand uit de jaren 60 nog kwetsbaarder gemaakt.

De advocaten van de veroordeelden hadden aangekondigd bij een schuldige uitspraak in beroep te zullen gaan. Vier andere beklaagden werden bij gebrek aan bewijzen vrijgesproken.

De vier veroordeelden moeten 100.000 euro betalen aan elke ouder die een kind verloor en 50.000 euro aan ieder broer of zus van de slachtoffers. Ze mogen ook gedurende vijf jaren niet voor openbare besturen werken.

In oktober 2011 werden zeven experts van de commissie grote risico's veroordeeld tot zes jaar celstraf omdat ze de bevolking niet hadden gewaarschuwd voor een eventuele krachtige aardbeving, en de bewoners hadden aangezet thuis te blijven toen de eerste trillingen optraden. Die uitspraak leidde in het vakgebied tot grote ophef.

Bij de aardbeving met een magnitude 6,3 stierven meer dan 300 mensen. Grote delen van de stad werden vernield.

Belga
Archieffoto