Debie: "Staatsveiligheid heeft intern communicatieprobleem"

Oud-Vlaams Belanger Bart Debie kaatst zaterdag op zijn blog de bal terug naar Alain Winants, topman van de Staatsveiligheid. "Ik had al voor 2010 contact met de Staatsveiligheid. Als Winants nu beweert van niet, dan hebben ze daar vooral intern een communicatieprobleem", zo luidt het. Volgens Debie is het "welles-nietesspelletje" nu begonnen.

Winants zegt dat Debie "pas op 11 augustus 2010 voor het eerst via mail contact heeft gezocht met de mail van de Staatsveiligheid". "Niet in 2007 dus, zoals hij eerder beweerde. In die mail vroeg hij om iemand van de Staatsveiligheid te kunnen ontmoeten." Winants heeft de mail ook getoond aan Gazet van Antwerpen.

2007, 2008, "al voor 2010"?

In De Standaard erkent Debie zaterdag dat hij niet in 2007 informant werd, maar... "eind 2008". "De eerste informatie die ik doorspeelde, was info uit 2007. Vandaar het misverstand", aldus de ex-Belanger.

In De Morgen zegt Debie echter dat hij op een "counter-jihadconferentie op 18 en 19 oktober 2007 al op verzoek van de Staatsveiligheid" foto's maakte en info doorspeelde.

Op zijn blog zegt Debie vandaag dat hij "al voor 2010" contact had met de Staatsveiligheid. Hij stelt dat hij nog tot bijna een jaar na zijn vertrek bij het VB info doorspeelde aan de Staatsveiligheid. Debie werd op 24 november 2014 uit het VB gezet voor ongepaste opmerkingen over de kanker van Marie-Rose Morel. Er waren echter al moeilijkheden binnen het VB vanaf februari 2010.

2007, 2008, "al voor 2010". De visie van Debie is allerminst duidelijk. Hijzelf was zaterdagvoormiddag niet bereikbaar voor verduidelijking.

Lees het volledige interview met Alain Winants op Winants: "Bart Debie liegt"

Lees ook: De Staatsveiligheid de zaak-Debie

jrosquin

https://www.hbvl.be/nieuws/experts/johndewit/aid1332422/de-staatsveiligheid-en-de-zaak-debie-deel-2.aspx" title="de expertenpagina van John De Wit." >de expertenpagina van John De Wit.

Belga, JDW

Meer over Alain Winants