Winants: "Ambtenaren zouden beter geen politiek mandaat hebben"

"Ambtenaren zouden hun functie beter niet mogen cumuleren met een politiek mandaat". Zo reageert Alain Winants, de grote baas van de staatsveiligheid, op de drukte rond het hoofd van zijn dienst analyses, Robin Libert (rechts op foto). Die is in Mortsel oppositieleider voor Open Vld in de gemeenteraad.

drombouts

"Dat is wettelijk niet verboden en er zijn in die vele jaren dat hij politiek actief is nooit problemen mee geweest", zo zegt Winants. "Libert zamelt zelf geen informatie in en hij doet ook de analyses niet zelf he. Ik heb geen verslagen gelezen waaruit bleek dat hij partijdig was."

Maar toch is Winants ervoor dat het aan àlle ambtenaren verboden wordt om aan politiek te doen. "Nu mogen de meeste ambtenaren een politiek mandaat hebben. Alleen sommigen mogen het niet, bv. politiemensen. Op de staatsveiligheid heb je zelfs twee statuten op dat vlak: de inspecteurs van de buitendiensten die de informatie over gevaarlijke groepen inzamelen, mogen géén politiek mandaat hebben. De medewerkers van onze analysedienst wél."

"Als magistraat ben ik persoonlijk geneigd om zo'n politieke cumul te verbieden, maar het moet dan voor alle ambtenaren zo zijn, niet alleen voor die van de staatsveiligheid. Ook Libert zelf is voor een aangepast statuut, waarin het cumulverbod kan worden opgenomen".

Het volledige interview, waarin Winants deze verklaringen aflegt, leest U op De staatsveiligheid en de zaak-Debie

Lees ook: de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Foto Photo News

Meer over Alain Winants