Groen wil "onverwachte plaatsbezoeken" bij staatsveiligheid

Het Comité I moet onverwachte plaatsbezoeken bij de staatsveiligheid kunnen doen om hun werking te controleren. Dat Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert, moet ook automatisch inzage krijgen in alle rapporten van de staatsveiligheid. Bovendien moet de begeleidingscommissie die in de Senaat het Comité I controleert, uitgebreid worden tot veel meer partijen. Dat meent Stefaan Van Hecke (Groen).

jdewit

De groene fractieleider in de Kamer doet zijn verklaringen naar aanleiding van de zaak-Debie. "Het parlement moet de staatsveiligheid controleren en niet andersom", zo stelt hij.

Vandaag kunnen slechts vijf senatoren van de vier grootste partijen (2 van CD&V, 1 van PS, 1 van MR en 1 van N-VA) controle uitoefenen op de inlichtingendiensten. "Dit is onvoldoende, de begeleidingscommissie moet worden uitgebreid", zo luidt het.

Stefaan Van Hecke wil net als de N-VA een openbare hoorzitting met Alain Winants, de grote baas van de staatsveiligheid. Hij wil minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) interpelleren. Hij wil weten wat de staatsveiligheid deed met de informatie (van Bart Debie) dat het Vlaams Belang misdrijven heeft begaan, o.a. inzake partijfinanciering.

Lees ook: N-VA wil baas staatsveiligheid horen in de Kamer

VB wil parlementaire onderzoekscommissie over staatsveiligheid

De staatsveiligheid en de zaak-Debie/Dewinter

JDW

Foto: Stefaan Van Hecke

Foto Photo News

Meer over Alain Winants