Winants: "Dossier Dewinter is oud"

Print

Winants: Dossier Dewinter is oud

Het dossier van Filip Dewinter bij de staatsveiligheid dat door de RTBf werd getoond, is een oud dossier. Het bevat de stukken van een juridische procedure die Dewinter zelf heeft aangespannen tegen de staatsveiligheid. Dat deelt de staatsveiligheid mee. Hieruit volgt dat Dewinter al deze stukken reeds zelf zou moeten hebben.

Lees ook: de expertenpagina van John De Wit.

In november 1995 wilde Filip Dewinter (VB) zijn persoonlijk dossier bij de staatsveiligheid inzien op basis van de wet op de openbaarheid van bestuur, maar dat werd geweigerd door Justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V). In 2000 verbrak de Raad van State deze beslissing, maar Marc Verwilghen (Open Vld) weigerde de inzage opnieuw. Ook hiertegen ging Dewinter naar de Raad van State. In 2004 stelde die vast dat Dewinter met de rechtszaak was gestopt.

Administrateur-generaal Alain Winants geeft toe dat hij "dit oude dossier heeft geraadpleegd" omdat Dewinter nu weer inzage wil vragen in de gegevens die de staatsveiligheid over hem heeft. De staatsveiligheid beklemtoont nog dat de dienst al meerdere jaren niet meer met "papieren dossiers" werkt. Omdat het om een dossier over een gerechtelijke procedure gaat, zou Dewinter dit dossier ook zelf al moeten hebben.

Lees alles over het geschil Debie-Dewinter-Winants op RTBf toont foto's van dossier-Dewinter bij staatsveiligheid

JDW

Foto boven: Belga
Alain Winants