"Bin Laden gebruikte vrouw als schild maar kreeg 3 kogels door het hoofd"

Print

Bin Laden gebruikte vrouw als schild maar kreeg 3 kogels door het hoofd

De Amerikaanse Navy Seal die Osama Bin Laden doodschoot heeft voor het eerst gesproken. In een interview met Esquire magazine vertelt de man, die in het interview ‘de Schutter’ genoemd wordt om zijn familie te beschermen, over de twee minuten die zijn leven en de geschiedenis veranderden.

De Navy Seals die gekozen werden om Bin Laden uit te schakelen, dachten dat het een eenrichtingsmissie zou zijn. Als het Pakistaane leger hen gevangen zou nemen, zou vicepresident Joe Biden worden ingeschakeld om te onderhandelen over hun vrijlating. "Ik begrijp dat Obama toen heeft gezegd: 'Hell no, mijn jongens geven zich niet over'. Dat was een punt waarop ik dacht: ik heb verdorie voor die kerel gestemd", aldus 'de Schutter'.Schild

De speciale eenheden werden met een helikopter naar het huis in Abbottabad gebracht. "We hadden altijd verondersteld dat we op zeker ogenblik zouden worden omsingeld. Je had die video's van hem gezien, met al die jihadi's. Ze waren er niet klaar voor." Onder meer een zoon van Bin Laden kwam om het leven tijdens het vuurgevecht.

Toen ‘de Schutter’ Bin Laden voor het eerst zag, was hij verbaasd. De leider van Al-Qaida was veel groter en magerder dan hij verwachtte. Ook was hij kaal en was zijn baard kortgeschoren.

“Bin Laden hield zijn vrouw voor hem als een schild”, herbeleeft de Schutter. “Ik wist niet of hij een bomvest droeg. Wat moest ik doen ? Hij had een geweer binnen handbereik. Hij was een dreiging, ik moest hem in het hoofd schieten voor hij zichzelf neerknalde.”In die seconde schoot hij Bin Laden neer, vertelt de Schutter. “Ik schoot hem tweemaal in zijn voorhoofd. Bam! Bam! Na de tweede kogel zakte hij in elkaar, op de vloer voor zijn bed. Ik raakte hem opnieuw op exact dezelfde plaats. Bam! Hij was dood. Zijn tong hing uit zijn mond.”

Terwijl Bin Laden zijn laatste adem uitblies, dacht de Schutter: “Is dit het beste wat ik ooit gedaan heb, of het slechtste? Zijn voorhoofd was gruwelijk."Vrachtwagenchauffeur

Het interview beschrijft ook het treurige levensverhaal van 'de Schutter' na zijn ‘heldendaad’.

Zo verliet hij in september 2011 het leger en komt hij tegenwoordig nergens meer aan de bak. De enige aanbieding die de ex-Seal kreeg was om als vrachtwagenchauffeur aan de slag te gaan.

Zijn team ontving ook geen enkele beloning voor het uitschakelen van Bin Laden. Ook zijn huwelijk liep op de klippen, en de Amerikaanse regering weigerde hem en zijn gezin bescherming te bieden tegen eventuele wraakacties.

Lees het volledige interview op de website van Esquire Magazine.

PiP/FiVr
Archieffoto's