"Als Debie informant zou zijn, is uit de biecht klappen een misdrijf"

Print
"Als Debie informant zou zijn, is uit de biecht klappen een misdrijf"

Als Debie informant zou zijn, is uit de biecht klappen een misdrijf

Alain Winants, topman van de Staatsveiligheid, geeft maandag "geen informatie over het al dan niet informant zijn" van ex-Vlaams Belanger Bart Debie. "Ik kan niet spreken over onze eventuele bronnen, dat zou een misdrijf zijn", zei Winants aan Belga. "Maar als Debie een informant zou zijn, is dat ook voor hem een misdrijf" om dat bekend te maken.

Volgens artikel 43 van de wet op de staatsveiligheid uit 1998 kan Debie maximum zes maanden cel en 3.000 euro boete krijgen.

Winants herhaalt maandag dat de Staatsveiligheid geen parlementsleden of politici volgt vanwege hun parlementaire activiteiten. "Maar we zijn wel bevoegd om een aantal bedreigingen te onderzoeken, waaronder extremisme. Fondsenwerving uit het buitenland voor het opzetten van anti-islambewegingen zou daaronder kunnen vallen", verwijst hij naar de uitspraken van Debie, evenwel "zonder die te bevestigen".

Debie maakte maandag bekend dat hij enkele jaren vanuit de Vlaams Belang-top informatie doorspeelde naar de Staatsveiligheid. Volgens hem was de dienst onder meer geïnteresseerd in de contacten van Filip Dewinter en de financiers van de partij.

Voor Dewinter zelf bewijzen de bekentenissen van Debie dat de Staatsveiligheid hem en zijn partij wel degelijk nauwlettend in de gaten houden. Hij eist tekst en uitleg van justitieminister Annemie Turtelboom, die vorige week nog zei dat de Staatsveiligheid geen politici volgt "in hoofde van hun functie". Iets wat ook Winants nu nogmaals herhaalt.

Lees ook: Dewinter overweegt juridische stappen tegen 'mol' Bart Debie
Bart Debie was mol van Staatsveiligheid in Vlaams Belang
"Staatsveiligheid volgt geen parlementsleden"

Foto: Alain Winants

Foto Belga, JDW