Torfs: "Danneels enige Belg die meestemt over opvolger Benedictus"

Kardinaal Godfried Danneels is de enige Belg die binnen enkele weken mee in conclaaf mag om een opvolger te kiezen voor paus Benedictus XVI. Dat bevestigt kerkjurist Rik Torfs. Dat de paus nu aftreedt, ziet de CD&V'er alvast als een "verrassende nieuwe etappe in de geschiedenis van het pausdom".

tmas

De zoektocht naar een nieuwe paus gebeurt traditioneel in conclaaf, waarbij de ruim tweehonderd kardinalen pas buiten komen wanneer er - letterlijk - witte rook is over een opvolger. De Belgische aartsbisschop André Léonard is geen kardinaal. Danneels is dus de enige Belg die mag meestemmen, bevestigt Torfs.

Unicum

Dat Benedictus aftreedt, noemt hij "een unicum". De laatste paus waarvan algemeen werd aangenomen dat hij aftrad, was volgens de kerkjurist Celestinus V, in 1294. Nadien gebeurde het nog, maar steeds in het gewoel tussen pausen en tegenpausen in Rome en Avignon.

"Het is zeer uitzonderlijk, maar het kan wel degelijk", aldus Torfs. "Zolang het maar uit vrije wil gebeurt. "De paus is de hoogste macht binnen de kerk, dus ook niemand moet zijn vertrek aanvaarden of goedkeuren."

Hoe de zoektocht naar een opvolger zich zal ontplooien, is volgens de Leuvense kerkjurist nog even afwachten. "Het reglement van de pauskeuze gaat enorm uit van de dode paus", verduidelijkt Torfs nog. "Hoe en wanneer het juist zal gebeuren, moet dus nog bepaald worden."

Een eventueel nadeel van het aftreden is volgens Torfs wel dat de kardinalen mogelijk niet voor een radicaal ander profiel zouden durven kiezen, om de voorganger niet te bruuskeren, vermoedt Torfs nog.

Belga Foto Belga: kardinaal Danneels

Meer over Godfried Danneels