Steeds minder jongeren kiezen voor lerarenopleiding

Print
Steeds minder jongeren kiezen voor lerarenopleiding

Steeds minder jongeren kiezen voor lerarenopleiding

De afgelopen twee jaar is het aantal studenten dat begint aan een professionele bachelor in het onderwijs met 9 procent gedaald. In totaal zijn dat 596 studenten. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams ministerie van Onderwijs, waarover Het Nieuwsblad vandaag bericht.

"Veel heeft met het imago van het beroep te maken. Het respect dat de leraar vroeger sowieso had, is er niet meer", zegt Raymonda Verdyck, topvrouw van het gemeenschapsonderwijs (GO!).

Volgens Jan Swerts, docent aan de lerarenopleiding van de Katholieke Hogeschool Limburg kiezen steeds minder studenten die uit het ASO komen voor een lerarenopleiding. "Alleen de universiteit is goed genoeg", klinkt het.

Swerts zegt dat de sérieux verdwenen is die rond de opleiding hing. "Niet alleen de kwaliteit van de instroom daalt, de kwaliteit van de uitstroom is navenant. Nieuwbakken leerkrachten hebben niet altijd het niveau om hun leerlingen aan te kunnen. Meer en meer horen we dat leerlingen hun leerkrachten overklassen."

Betere begeleiding

Als de cijfers zo blijven dalen, wordt het lerarentekort steeds nijpender. "Als je bedenkt dat één op de drie startende leerkrachten al na vijf jaar de klas verlaat, moeten we vooral aan de uitstroom werken", zegt Mieke Van Hecke, de grote baas van het katholiek onderwijs. "Met een betere begeleiding van de jonge leerkrachten." Anderen pleiten er dan weer voor om aan het imago te werken.

Belga
Archieffoto