Bonden ArcelorMittal gaan actie voeren in Brussel en Luxemburg

Na de woelige betoging van de ArcelorMittal-arbeiders in Straatsburg, waarbij woensdag een arbeider een oog verloor, maken de Luikse bonden zich op voor nieuwe acties, meer bepaald in Brussel en in Luxemburg.

mceulemans

"We hadden aan de betogers opgeroepen om kalm te blijven, we wilden vreedzaam manifesteren. Maar we werden in Straatsburg onthaald als terroristen", verklaarde vakbondsman David Camerini, voorzitter van de christelijke vleugel CSC. "Onze autobussen werden urenlang tegengehouden en we werden gefouilleerd van kop tot teen. Nadien werden we getrakteerd op slagen met de matrak en traangas".

Oog kwijt

Eén arbeider, amper 25 jaar oud en tewerkgesteld met een uitzendcontract, zou volgens Camerini een oog hebben verloren nadat hij een rubberen kogel in het gezicht kreeg. Twee arbeiders werden opgepakt.

"We hebben het gevoel dat men ons wil ontraden om actie te voeren. We zijn teleurgesteld dat de politiek zijn onmacht toont", aldus Robert Rouzeeuw, zijn collega van de socialistische bond. Hij wil echter de druk op de politici hoog houden.

Op 12 februari trekt een delegatie van staalarbeiders naar de zetel van de Europese Unie: het Berlaymont-gebouw in Brussel. Men wil ook in Luxemburg manifesteren, maar een datum staat nog niet vast. De productie in het Luikse staalbekken ligt stil sinds dinsdagnamiddag. Ze zou normaal vandaag/donderdag moeten hervatten.

Belga Archieffoto

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer