Dewinter: "Staatsveiligheid volgt wel degelijk politici van PVDA en VB"

De staatsveiligheid volgt wel degelijk bepaalde politici, die van PVDA en VB. Dat beweert senator Filip Dewinter. Hij zegt dat in reactie op de verklaring van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) dat de staatsveiligheid géén parlementsleden volgt. Ze deed die uitspraak vanmorgen in de Kamercommissie Justitie.

jdewit

Volgens Dewinter worden politici van het VB en de PVDA wel degelijk gevolgd. "Dat blijkt uit de lijst van te volgen staatsbedreigdende organisaties die opgesteld wordt door de staatsveiligheid en de federale politie. De lijst bestaat uit drie categorieën: code rood, code oranje en code geel. Code rood betreft terreurorganisaties zoals o.a. Hizb-Ut-Tahir (partij van de extremistische moslims), GIA (Algerijnse terreurorganisatie), de PKK, de DHKPC (de groep rond Feyrihe Erdal) en Blood and Honour. Code oranje betreft onder meer Sharia4belgium, de Outlaws/Hells Angels, de (Turkse) Grijze Wolven en Internationaal Verzet (anarchisten). Onder code Geel vallen onder meer Vlaams Belang en PVDA. Hun mandatarissen worden dus wel degelijk - in tegenstelling tot wat minister van Justitie Turtelboom beweert - actief gevolgd door de politiediensten en de staatsveiligheid".

Stasipraktijken

Voor Dewinter is zo'n lijst "wel degelijk nuttig en nodig,maar enkel voor terroristische en subversieve organisaties die geweld willen plegen of oproepen tot het gebruik van geweld".

"Het volgen van partijen zoals het Vlaams Belang is ondemocratisch en neigt naar Stasipraktijken. Blijkbaar worden vooral Vlaams-nationale organisaties gevolgd. Onder het mom van de bescherming van de staat, beschermt de staatsveiligheid vooral de bestendiging van het Belgische regime", stelt Filip Dewinter.

Lees ook: Turtelboom: "Staatsveiligheid volgt geen parlementsleden"

JDW Archieffoto

Meer over Filip Dewinter