"Staatsveiligheid volgt geen parlementsleden"

Print
"Staatsveiligheid volgt geen parlementsleden"

Staatsveiligheid volgt geen parlementsleden

"De staatsveiligheid volgt geen parlementsleden en die hebben daar ook geen dossier". Dat zegde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zopas in de Kamercommissie Justitie in reactie op vragen van diverse parlementsleden. “De Koning krijgt niet alle geheime rapporten”, zo zegde de minister nog. Het Comité I, dat de staatsveiligheid controleert, gaat deze namiddag op bezoek bij de staatsveiligheid om een en ander op punt te stellen.

Eerder lekten twee geheime rapporten van de staatsveiligheid over schadelijke sekten zoals Scientology en Sahaja Yoga uit. Daarin stonden namen van politici. Diverse politici wilden weten hoe de staatsveiligheid met deze gegevens omsprong. “Waarom krijgt de Koning dit rapport? Krijgt hij alle rapporten? Ook rapporten over Opus Dei?”, zo vroeg Stefaan Van Hecke (Groen).

Turtelboom zegde dat zij zelf aan het Comité I heeft gevraagd om een onderzoek naar beide lekken in te stellen. De minister zegde dat “geen parlementsleden worden gevolgd uit hoofde van hun functie en dat er ook geen dossiers worden bijgehouden van parlementsleden”. Turtelboom zegde dat de Koning “niet alle rapporten krijgt, maar alleen die waarvan de staatsveiligheid vindt dat het Hof ze moet krijgen. Koning Albert kreeg slechts één van de twee gelekte rapporten”.

Slechts zes

Volgens de minister hebben slechts 6 personen van buiten de staatsveiligheid het eerste – elektronisch - rapport (over de invloed van Scientology op de Congolese gemeenschap) gekregen. “Daarnaast konden ook sommige medewerkers van de staatsveiligheid het inzien, maar omdat het elektronisch is, kan ieder manoeuvre van deze mensen geregistreerd worden. De Koning kreeg dit eerste rapport niet.”

Het tweede rapport was schriftelijk. Het ging naar 67 mensen, onder wie 43 van buiten de staatsveiligheid. Het was een fenomeenanalyse over de invloed van sekten zoals Scientology en Sahaja Yoga. De Koning kreeg dat rapport wel. In dat rapport werden de namen van politici zoals Maggie De Block, Tony Van Parys, Elio Di Rupo en Rik Torfs vermeld. Maar wel als gecontacteerde personen.

Het Comité I kreeg beide rapporten.

Vijf jaar cel

Turtelboom heeft een aantal vragen aan het Comité I voorgelegd: “Misschien waren er wat veel bestemmelingen. Daarom vroeg ik aan het Comité I om na te gaan hoe het aantal bestemmelingen van dit soort rapporten kan worden beperkt. Er moeten criteria komen op grond waarvan geheime rapporten worden verspreid. Verder moet het Comité I nagaan of de namen van politici niet kunnen worden gedepersonaliseerd of minstens in categorieën opgesomd, zodat duidelijk wordt of een politicus gecontacteerd werd, effectief contact had of de organisatie steunde of niet”.

Turtelboom wil in de toekomst ook dat de minister van justitie een aparte nota krijgt als de staatsveiligheid politici vermeldt in een geheim rapport. Want nu gebeurt dat niet.

De minister zegde verder nog dat je zo’n geheim rapport maar kan inzien als je daarvoor een aparte veiligheidsmachtiging hebt en bovendien als de informatie uit het rapport nuttig is voor je werk. Wie die rapporten lekt kan tot 5 jaar cel en 30.000 euro boete krijgen, waarschuwde de minister. Turtelboom bevestigde nog dat de staatsveiligheid een klacht met burgerlijke partijstelling heeft ingediend, zodat de lekken nu ook onderzocht worden door het gerecht.

Leopold III

Stefaan Van Hecke zegde dat niet duidelijk wordt “op welke grond het Koninklijk Paleis dit rapport over Scientology heeft gekregen”. Bert Schoofs (VB) geloofde niet dat geen politici van nationalistische signatuur worden gevolgd. “Ik vertrouw de staatsveiligheid voor geen haar. Schaf de staatsveiligheid af en integreer deze dienst in de politie. En dat de Koning de rapporten ontvangt is er ver over. Hij zou beter zelf gevolgd worden door de staatsveiligheid. Heeft de staatsveiligheid overigens zijn vader, Leopold III gevolgd?” Op deze vraag kwam geen antwoord. Ook Koenraad Degroote (N-VA) vond dat de Koning geen rapporten van de staatsveiligheid moet krijgen.

JDW

Foto Belga