Aantal aangespoelde zeehondjes neemt toe

Print
Aantal aangespoelde zeehondjes neemt toe

Aantal aangespoelde zeehondjes neemt toe

Het Rescue Team van Sea Life in Blankenberge heeft onlangs het 350ste zeehondje verwelkomd. Dat jubileumgetal komt er sneller dan verwacht door het stijgend aantal zeehonden dat aanspoelt. Dat zegt hoofd van de dierenverzorging Steve Vervaecke.

Sinds de opening van het opvangcentrum van zieke en gewonde zeehondjes in 1998 werden al 350 zeehonden verzorgd in Blankenberge. Dat zijn er gemiddeld een 25-tal per seizoen, maar Vervaecke ziet vooral de laatste jaren een toename in de cijfers.

Tekort aan vis

"Toen we begonnen, rekenden we op drie tot zes opnames, maar een tweetal jaar geleden hadden we een seizoen waarin meer dan dertig zeehondjes werden opgenomen." Volgens Vervaecke komt dat door de bekendheid van Sea Life. Blankenberge is voorlopig het enige opvangcentrum op het Europese vasteland binnen de groep rond Sea Life. Bovendien zijn er ook meer zeehonden dan vroeger door hun beschermde status.

Vervaecke ziet ook nog een andere reden. "We zien de laatste jaren meer pups in de problemen komen door te weinig vis. Ik zie vervuiling niet als een van de oorzaken, maar eerder overbevissing", stelt de dierenverzorger.

Meer steun

Sea Life hoopt ook in de toekomst meer steun te krijgen van de overheden, zeker met het stijgende aantal. Tot op heden betalen ze de kosten voor de opvang met geld van de bezoekers en donaties. Voorlopig kampt Sea Life nog niet met plaatsgebrek. "Twaalf zeehonden op hetzelfde moment was tot op heden het maximum en dat kunnen we nog aan."

Belga
Archieffoto