Europese Commissie wil gevaarlijke drug 4-MA verbieden

Print
Europese Commissie wil gevaarlijke drug 4-MA verbieden

Europese Commissie wil gevaarlijke drug 4-MA verbieden

De Europese Commissie wil de gevaarlijke drug 4-MA in de hele Europese Unie verbieden. De drug zou al meer dan twintig mensenlevens hebben geëist, waaronder verscheidene in België.

Eurocommissaris voor Justitie Viviane Reding stelt de lidstaten voor om de productie van en de handel in 4-MA in alle lidstaten van de Europese Unie strafbaar te stellen.

Volgens een mededeling van de Commissie is de drug al illegaal verklaard in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Litouwen en Oostenrijk.

De voorbije twee jaar is 4-MA in verband gebracht met ruim twintig overlijdens in Europa. Behalve België vielen er ook dodelijke slachtoffers te betreuren in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken.

Amfetamine

4-MA is een synthetische stof met effecten vergelijkbaar met die van amfetaminen. Het wordt gemaakt in de vorm van poeder of pasta, maar duikt ook op in tabletten of in vloeibare vorm. Omdat de drug wordt verkocht als amfetamine, weten gebruikers vaak niet dat ze de stof innemen.

Volgens het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) kan 4-MA onder meer anorexie, misselijkheid, hoofdpijn, paranoia, slapeloosheid, angst en depressie in de hand werken.

4-MA is één van die synthetische stoffen die de effecten van drugs als ecstasy of cocaïne imiteren. Die stoffen zijn de voorbije jaren aan een opmars bezig in Europa. Vorig jaar zijn er liefst 73 gesignaleerd in Europa. Later dit jaar plant de Commissie een wetgevend voorstel om de verspreiding ervan tegen te gaan.

Belga
Archieffoto