Elektronisch toezicht door stemherkenning zeer succesvol

Print
Elektronisch toezicht door stemherkenning zeer succesvol

Elektronisch toezicht door stemherkenning zeer succesvol

Elektronisch toezicht door spraakherkenning is veel succesvoller dan de gewone elektronische enkelband. Er zijn de helft minder herroepingen. Dat zegde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) in de Kamer aan Sophie De Wit (N-VA). Zij wilde een stand van zaken over de "thuisdetentie", zoals het systeem heet.

Dagelijks zitten tussen de 130 en 160 veroordeelden in thuisdetentie. Ze worden elektronisch gecontroleerd via de telefoon, die hun stem herkent. Ze worden willekeurig een aantal keren per dag opgebeld om na te gaan of ze nog thuis zijn. De computer herkent hun stem. Verdere begeleiding is er niet. Het gaat om gevangenen die nog maximum twee maanden moeten zitten vooraleer ze voorwaardelijk vrij kunnen.

Er liep gedurende vijf maanden een proefproject bij drie gevangenissen: Antwerpen, Vorst, Brugge. Dat was zeer succesvol en het is nu met zeven gevangenissen uitgebreid: Jamioulx, Nijvel, Mons, Lantin, Gent, Hasselt, Dendermonde. Sinds de start hebben nu al 400 mensen in thuisdetentie gezeten.

Verkoudheid

Turtelboom gaf toe dat het systeem tot fouten kan leiden als de veroordeelde een verkoudheid heeft en zijn stem niet wordt herkend. Maar dan komt er een tweede oproep en als die ook niet lukt, belt een van de controleurs de veroordeelde persoonlijk op. De gevangenisdirectie kan bij misbruik op ieder moment beslissen om de thuisdetentie te stoppen en over te gaan tot de plaatsing van een elektronische enkelband.

"De reacties op het terrein zijn positief en het aantal herroepingen ligt de helft lager dan bij een gewone enkelband", zo zegde de minister nog. Turtelboom hoopt dat ze de thuisdetentie in de loop van het jaar kan uitbreiden naar het hele land.

Lees ook: Het hoe en waarom van het elektronisch toezicht

JDW
Foto WH: Sophie De Wit