Gemeenschapsonderwijs niet tevreden met 39 miljoen

Print
Gemeenschapsonderwijs niet tevreden met 39 miljoen

Gemeenschapsonderwijs niet tevreden met 39 miljoen

De 39 miljoen euro die de Vlaamse regering extra uittrekt voor scholenbouw is onvoldoende om alle noden te dekken. Dat heeft ook topvrouw Raymonda Verdyck van het Gemeentschapsonderwijs (GO! ) donderdagochtend op de VRT-radio gezegd. Enkel voor het eigen net had het GO! met 82 miljoen al ruim het dubbele gevraagd. Bovendien vallen een heleboel steden uit de boot.

Lees ook: 39,1 miljoen voor extra capaciteit onderwijs

"Gent en Antwerpen hadden de grootste noden", erkent ook Verdyck. "Maar wij hadden zelf nog een hele reeks andere steden op ons lijstje staan, die nu uit de boot vallen." Het gaat ook enkel om de scholen zelf, terwijl net zo goed voor leerkrachten en inrichting extra geld nodig is.

Bovendien loopt ook het prijskaartje voor de renovatie van de bestaande scholen hoog op. Er is nood aan zo'n 2 miljard euro, schat Verdyck, "voor het gemeenschapsonderwijs alleen en gewoon om alle gebouwen in stand te houden".

Het gebruik van modulaire units - zeg maar kwaliteitsvolle containerklassen - zorgt in elk geval niet voor een duurzame oplossing, aldus nog Verdyck. Toch kan het vaak niet anders, "omdat we veel te laat weten wanneer de centen komen".

De topvrouw van het gemeenschapsonderwijs erkent dat de budgettaire situatie momenteel moeilijk is, maar vraagt de regering niettemin de nodige visie op lange termijn.

Belga
Foto PhotoNews