Michael Rasmussen bekent jarenlang dopinggebruik

Print
Michael Rasmussen bekent jarenlang dopinggebruik

Michael Rasmussen bekent jarenlang dopinggebruik

De Deense wielrenner Michael Rasmussen heeft donderdag in Herning in een verklaring toegegeven grote delen van zijn loopbaan gebruik te hebben gemaakt van verboden prestatiebevorderende middelen. Dat deed hij onder meer in zijn tijd als renner van het Nederlandse Rabobank.

In zijn verklaring laat Rasmussen weten tussen 1998 en 2010 verboden middelen te hebben gebruikt. "Vanaf vandaag ben ik gestopt als wielrenner, ik wil met de autoriteiten samenwerken om de problemen in de wielersport te helpen oplossen", zei Rasmussen, die nog actief was voor de kleine ploeg Christina Watches.

"Ik heb epo, groeihormonen, insuline en cortisonen gebruikt en bloedtransfusies ondergaan. Ik ben blij na deze bekentenis deze last niet langer te hoeven dragen", klonk het bij de 38-jarige Deen met de bijnaam 'The Chicken'.

Ontslag

Rasmussen werd in 2007 als geletruidrager uit de Tour de France gehaald en op staande voet ontslagen door de voormalige Nederlandse wielerformatie omdat hij had gelogen over zijn verblijfplaatsen tijdens de voorbereiding.

Over dat ontslag loopt nog een rechtszaak. Rasmussen eist 5,7 miljoen euro aan gederfde inkomsten omdat hij onterecht ontslagen zou zijn. Hij zegt dat de ploegleiding op de hoogte was van zijn fraude.

Rabobank

De Rabobank reageert niet op de bekentenis van Rasmussen. De bank die eind vorig jaar de sponsoring van de professionele wielerploeg stopzette, gaf vorige week al aan zich nog slechts te richten op de toekomst en een bijdrage te willen blijven leveren aan een schone wielersport. Op individuele bekentenissen en getuigenissen wordt niet meer gereageerd.

Ook Theo de Rooij, toenmalig ploegbaas, onthield zich donderdag van commentaar. Hij gaf eerder al aan te zwijgen, in elk geval totdat de rechtszaak achter de rug is. De Rooij trad daarin op als getuige.

Foto EPA