Aantal dodelijke ongevallen aan overwegen stijgt

Print
Aantal dodelijke ongevallen aan overwegen stijgt

Aantal dodelijke ongevallen aan overwegen stijgt

Aan de spooroverwegen in België hebben vorig jaar in totaal 52 ongevallen plaatsgevonden, waarbij 13 mensen om het leven kwamen en 5 zwaargewond raakten. In 2011 vielen 8 dodelijke slachtoffers bij 48 ongevallen. Dat meldt spoorwegnetbeheerder Infrabel.

Vorig jaar gebeurden 21 ongevallen aan overwegen op havenlijnen en goederenlijnen en 31 ongevallen op reizigerslijnen.

De overgrote meerderheid van de ongevallen (51) gebeurde aan overwegen met actieve signalisatie. Bij 45 ongevallen, waarbij 6 doden en 5 gewonden vielen, waren voertuigen betrokken. Bij de andere zeven ongevallen waren zwakke weggebruikers betrokken en vielen er 7 doden.

Elk slachtoffer aan een overweg is en blijft er één te veel, luidt het bij Infrabel. Daarom heeft de spoorwegnetbeheerder vorig jaar ongeveer 23 miljoen euro geïnvesteerd in de afschaffing, vervanging en vernieuwing van de overwegen. Zo heeft Infrabel 17 overwegen afgeschaft en werden 5 overwegen buiten dienst gesteld.

Het Belgische spoornet telt 1.857 overwegen, waarvan 1.624 publieke overwegen en 233 private overwegen. Ongeveer 94 procent van de publieke overwegen is uitgerust met actieve signalisatie, zoals slagbomen of verkeerslichten.

Belga
Archieffoto KH