Wat verandert er op 1 februari?

Print

Wat verandert er op 1 februari?

Januari zit er alweer bijna op. Hoog tijd om eens te kijken wat februari voor ons in petto heeft. Een overzicht van wat er vanaf morgen verandert, vindt u hier.

Bier wordt duurder

Vanaf 1 februari verhogen AB Inbev en Alken-Maes de prijs van hun bieren. Een pintje op café wordt 2 cent duurder. Voor een bak bier betaalt u 50 cent meer. Voorlopig zal slechts één café op de vier de stijging ook effectief doorrekenen.

NMBS verhoogt ticketprijzen

De NMBS past vanaf 1 februari 2013 haar tarieven aan. Afzonderlijke tickets worden 3 procent duurder. De prijs van abonnementen stijgt minder hard omdat de NMBS de vooropgestelde stipheidscijfers niet heeft gehaald.

De abonnementen worden maximaal 1,32 procent duurder, het standaardbiljet gemiddeld 3 procent. Het seniorenbiljet, voor een heen- en terugreis, zal 3 euro per rit kosten in tweede klasse, in plaats van 2,65 euro. De Go Pass 1 wordt dan weer goedkoper en de prijzen van de Rail Pass, de Go Pass 10 en de Key Card blijven ongewijzigd.

Wie af en toe in Brussel het openbaar vervoer neemt, zal voor een MIVB-ticket eveneens 3 procent meer betalen.De prijs van schoolabonnementen gaat wel naar omlaag.

Ook de Waalse vervoersmaatschappij TEC past vanaf 1 februari de tarieven aan. Een biljet voor lange afstanden (meer dan twee zones) wordt goedkoper en bedraagt voortaan 2,9 euro. Een biljet voor korte afstanden (1 en 2 zones) kost voortaan 1,9 euro.Trajectcontrole op Albertkanaal

Omdat sommige binnenschippers op het Albertkanaal te snel varen, voert nv De Scheepvaart vanaf 1 februari een snelheidsbeperking in. Op het Albertkanaal mag vanaf dan nog maximaal 15 km/uur gevaren worden. De Scheepvaart zet op zes sluizen trajectcontrole in om de snelheid te controleren. Wie te snel vaart, krijgt geen boete, maar moet aan de sluis langer wachten.

De trajectcontrole in Genk, Diepenbeek, Hasselt, Kwaadmechelen, Olen en Wijnegemis een primeur voor Vlaanderen.

Tarieven dokters gaan omhoog

De honoraria voor raadplegingen en huisbezoeken gaan met 2 procent omhoog. Dat akkoord geldt twee jaar, tot eind 2014.

Artsen die niet akkoord gaan, mogen een ander tarief aanrekenen, maar zij genieten niet de voordelen die de geconventioneerde artsen krijgen. Zo komt er een jaarlijkse aanmoedigingspremie van 434 euro voor artsen die altijd de officiële tarieven aanrekenen.

Jongeren worden beter voorbereid op arbeidsmarkt

Vlaamse jongeren die de middelbare school zonder diploma verlaten, kunnen vanaf 1 februari gebruikmaken van twee projecten om zich beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt.

Het gaat om 'Wij!', dat staat voor 'Werkinleving voor jongeren', en de instapstages. Die instapstages laten jongeren toe om een stage van drie maanden af te werken.

Met 'Wij!' wil Vlaams minister van Werk Philippe Muyters jaarlijks 1.275 werkinlevingsplaatsen creëren in de 13 centrumsteden.Belgacom en Telenet verhogen enkele tarieven

Telecombedrijf Belgacom verhoogt enkele tarieven. Daarbij wordt de keuze voor 'packs' aangemoedigd. Ook Telenet past enkele tarieven aan aan de inflatie.

Zo stijgt bijvoorbeeld het Belgacom-maandabonnement voor vaste telefonie (Classic line) van 19,65 euro naar 19,99 euro, of het sociaal tarief van 11,79 naar 11,99 euro. Ook de gesprekskosten (voor wie niet met 'Happy Time' belt) stijgen, met bijna 3 procent.

De afzonderlijke internetformules stijgen eveneens. Zo stijgt bijvoorbeeld Internet Comfort van 34,05 euro naar 35,95 euro per maand, en gaat Internet Maxi van 44,94 euro naar 46,20 euro per maand.

Bij Belgacom TV wordt de huur van de decoder met een euro per maand verhoogd.

Bij Telenet wordt een aantal vaste diensten, zoals breedbandinternet, vaste telefonie en bundels, vanaf 3 februari bijna 3 procent duurder. Ook de huur van de HD-digicorder wordt maandelijks 20 eurocent duurder.

FiVr/ToMas/Belga
Foto's PhotoNews