Enquête: Weinig vertrouwen in prins Filip

Print
Enquête: Weinig vertrouwen in prins Filip

Enquête: Weinig vertrouwen in prins Filip

Bijna vier op de tien Belgen (38 procent) vinden dat koning Albert II zo lang mogelijk op de troon moet blijven zitten. Dat blijkt dinsdag uit een enquête die het onderzoeksbureau Ivox uitvoerde op vraag van 'Het Nieuws' van vtm.

Uit de enquête blijkt dat slechts een minderheid van de Belgen (43 procent) kroonprins Filip klaar vindt voor het koningschap. Slechts 36 procent is dan ook te vinden voor een snelle machtswissel, zoals die maandag in Nederland werd aangekondigd.

Dat heeft onder meer te maken met de vaststelling dat het vertrouwen in prins Filip behoorlijk laag ligt: slechts 22 procent van de Belgen zegt een groot vertrouwen in hem te hebben. De huidige koning geniet dan weer het vertrouwen van 41 procent van de Belgen, bij de Franstaligen ligt dat cijfer wel bijna dubbel zo hoog als bij de Nederlandstaligen (59,3 tegenover 30,8 procent).Ten slotte vindt 40 procent van de Belgen dat het koningshuis best wordt afgeschaft. Ook hier is er een duidelijk verschil tussen de beide taalgroepen: 52 procent van de Nederlandstaligen gaat daarmee akkoord, tegenover 22 procent van de Franstaligen. Voor 53 procent van de Belgen moet de rol van de koning worden teruggebracht tot een zuiver ceremoniële functie.

Het onderzoek van Ivox werd afgenomen bij 1.097 Belgen van 18 tot 54 jaar. De foutenmarge bedraagt 2,96 procent.

Bekijk hier de vtm-reportage:

Foto: prins Filip (links) en koning Albert II

Foto Photo News