Nog troonswisselingen op komst in Europa?

Print
Nog troonswisselingen op komst in Europa?

Nog troonswisselingen op komst in Europa?

Koningin Beatrix (74) kondigde maandagavond op de televisie haar afscheid aan voor 7,5 miljoen Nederlanders. Op 30 april zal ze het koningschap overdragen aan haar zoon Willem-Alexander (45). Het aftreden van Beatrix doet ook in andere Europese landen de speculaties over een mogelijke troonswisseling toenemen.

België: koning Albert II (sinds 1993)

In ons land wordt er met de regelmaat van de klok gespeculeerd over een troonsafstand van koning Albert (78). Maar in tegenstelling tot bij onze noorderburen is het in België heel ongebruikelijk dat een koning zelf de fakkel doorgeeft. Volgens kenners van ons koningshuis is een troonopvolging door prins Filip (52) dan ook nog niet voor meteen.

Spanje: koning Juan Carlos I (sinds 1975)

Kroonprins Felipe (44) is in Spanje de eerste in lijn om zijn vader, koning Juan Carlos I (75), op te volgen. Of Juan Carlos voor zijn dood nog afstand zal doen van de troon, weet niemand. Begin dit jaar zei hij in een interview met de Spaanse nationale omroep TVE (ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag) nog veel zin te hebben in de periode die voor hem ligt.

Verenigd Koninkrijk: koningin Elizabeth II (sinds 1952)

Koningin Elizabeth II (84) is al sinds 1952 'Queen of the United Kingdom' en hare majesteit zit nog stevig in het zadel. In het Verenigd Koninkrijk is het de traditie dat de monarchen regeren tot hun dood, zoals de vader en grootvader van Elizabeth II ook deden. Bovendien is prins Charles (64) niet erg populair over de plas en prins William (30) wordt nog als te jong beschouwd.

Zweden: koning Carl XVI Gustav (sinds 1973)

In Zweden is prinses Victoria (35) de eerste in de lijn van de troonopvolging. Tot in 1979 hadden mannen in Zweden voorrang op vrouwen en was haar jongere broer Carl Philip kroonprins. Sindsdien werd de wet aangepast en geldt het opvolgrecht van de eerstgeborene, waardoor Victoria kroonprinses werd.

Noorwegen: koning Harald V (sinds 1991)

Kroonprins Haakon (39) is de enige zoon van de Noorse koning Harald V (75). Haakon heeft nog een oudere zus, de 41-jarige Märtha Louise, maar zij maakt geen aanspraak op de troon. In 2010 ontstond er in Noorwegen commotie rond de baan van de prinses. Ze richtte toen een bedrijfje op dat cursussen geeft die mensen moeten leren om in contact te komen met engelen.

Denemarken: koningin Margrethe II (sinds 1972)

In Denemarken is kroonprins Frederik (44) de eerste troonopvolger van koningin Margrethe II (72). Pas sinds 2009 geldt ook in Denemarken het opvolgrecht van de eerstgeborene. Eenmaal op de troon zal hij officieel Frederik X van Denemarken worden genoemd.

Luxemburg: groothertog Henri (sinds 2000)

Het groothertogdom Luxemburg heeft uiteraard geen koning of koningin, maar wel een groothertog met name Henri van Luxemburg (57). Zijn troonopvolger is zijn oudste zoon Guillaume van Luxemburg (31) die vorig jaar huwde met de tot dan Belgische Stéphanie de Lannoy.

Gilles Van Goethem

Foto Photo News