Máxima blijft ook als koningin werken voor Verenigde Naties

Print
Máxima blijft ook als koningin werken voor Verenigde Naties

Máxima blijft ook als koningin werken voor Verenigde Naties

Prinses Máxima handhaaft ook na de troonswisseling haar huidige werkzaamheden voor onder meer de Verenigde Naties en het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag bevestigd. Prins Willem-Alexander daarentegen geeft wel al zijn functies op, zoals het lidmaatschap van het IOC en zijn werkzaamheden voor de VN.

Lees ook: Willem-Alexander legt officiële functies neer

Máxima is sinds 2009 voor de secretaris-generaal van de Verenigde Naties werkzaam als 'bijzonder pleitbezorger voor het voor iedereen toegankelijk maken van financiële diensten'. Jaarlijks brengt zij tijdens een bezoek aan New York verslag uit aan secretaris-generaal Ban Ki-moon. Toegankelijke financiële diensten dragen bij aan de ontwikkeling van lage inkomensgroepen en de MKB-sector.

In 2011 kwam er nog een taak bij. De prinses werd toen erevoorzitter van het G20 'Global Partnership for Financial Inclusion'. Haar taak is de synergie tussen VN en G20 - de groep van rijkste landen - op het gebied van toegankelijke diensten te bevorderen. Het werk van Máxima vloeit voort uit haar eerdere promotiewerk voor microfinanciering.

In Nederland is Máxima onder meer voorzitter van het Curatorium van de Prins Claus Leerstoel, erevoorzitter van het platform Wijzer in geldzaken en lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering. In die laatste functie stimuleert de prinses ondernemerschap door te adviseren over coaching en het verstrekken van kleine leningen aan startende en bestaande ondernemers.

Belga
Foto AFP