"Corruptie bij toewijzing WK 2022 aan Qatar"

Print

Corruptie bij toewijzing WK 2022 aan Qatar

De toewijzing van het WK voetbal van 2022 aan Qatar is het resultaat van corruptie en vriendjespolitiek. In zijn editie van dinsdag heeft het weekblad France Football het over een 'Qatargate'.

"Rond deze toewijzing hangt een schandaalgeur die ons verplicht de enige vraag te stellen die nu moet worden gesteld: moet men de stemming annuleren?

", zo klinkt het.

France Football pakt dinsdag in een dossier van zestien pagina's onder meer uit met een interne mail van de secretaris-generaal van de Wereldvoetbalbond FIFA, Jérôme Valcke. Die stelt daarin "dat zij het WK 2022 hebben gekocht".

Het weekblad citeert ook het voormalige Zwitserse FIFA-lid Guido Tognoni. Volgens die bron zouden verschillende FIFA-leden hebben samengespannen bij de toewijzing van het WK aan Qatar in december 2010.

Om het WK binnen te halen, maakte Qatar volgens France Football gebruik van een machtig netwerk. Onder meer de toenmalige voorzitter van de Aziatische federatie Mohammed Bin Hammam, de Argentijnse bondsvoorzitter en vicevoorzitter van de FIFA Julio Grondona en de gewezen Braziliaanse bondspreses Ricardo Texeira zouden daarbij een duistere rol hebben gespeeld.

Qatar haalde het bij de toewijzing van de Verenigde Staten. Zuid-Korea, Japan en Australië vielen eerder af.

Foto AFP