Groen stelt hypothecaire aftrek voor bestaande leningen in vraag

Print
Groen stelt hypothecaire aftrek voor bestaande leningen in vraag

Groen stelt hypothecaire aftrek voor bestaande leningen in vraag

In tegenstelling tot de Vlaamse regering vindt oppositiepartij Groen dat ook de hypothecaire aftrek voor lopende leningen tegen het licht gehouden moet worden. "Alles staat ter discussie", reageren ondervoorzitter Elke van den Brandt en parlementslid Mieke Vogels in hun voorstellen voor een hertekend Vlaams woonbeleid na 2014. De Vlaamse Confederatie Bouw en de Bouwunie willen de steun voor nieuwbouw en renovatie wel behouden.

Lees ook: Vlaanderen wil aftrek voor hypothecaire leningen behouden

Groen volgt dinsdag in belangrijke mate het advies van de Vlaamse Woonraad. Die pleit voor een afbouwscenario voor de woonbonus, inclusief voor lopende leningen. Het moment waarop de woonbonus gewestmaterie wordt - vermoedelijk volgend jaar - is volgens de raad het uitgelezen moment om het instrument drastisch om te gooien.

Inkomensgebonden

Ook de groenen willen het woonbeleid "opnieuw focussen op het garanderen van een betaalbare en kwalitatieve woning voor iedereen". Ze willen daarvoor de woonbonus omvormen tot een inkomensgebonden en in de tijd beperkte subsidie voor de aankoop van een woning. Tegelijk moet er ook meer aandacht gaan naar het versterken van de huurmarkt, onder meer met een uitbreiding van de huursubsidies.

Om aan de nodige middelen te komen, wil de partij "alles ter discussie stellen". Ook de woonbonus voor reeds afgesloten hypothecaire leningen dus. In een nieuw groenboek met voorstellen om het woonbeleid na 2014 te heroriënteren, stelt Groen alvast een rugzakprincipe voor van 15 of 20 jaar, maar liefst niet langer. En de fiscale aftrek voor een tweede verblijf kan voor Groen meteen op de schop.

Algemene steunmaatregel

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) wil geen volledige afbouw van de woonbonus zoals geopperd door de Vlaamse Woonraad, maar wil de bonus behouden als algemene steunmaatregel voor nieuwbouw en renovatie. Bouwunie, het kenniscentrum voor de Vlaamse bouw-kmo's, geeft toe dat de woonbonus als beleidsinstrument niet efficiënt werkt, maar pleit toch voor het blijvend ondersteunen van wie een woning bouwt of renoveert.

Belga
Archieffoto