Ford Genk

Ford verwacht ook dit jaar nog verliezen in Europa

Print
Ford verwacht ook dit jaar nog verliezen in Europa

Ford verwacht ook dit jaar nog verliezen in Europa

De Amerikaanse autobouwer Ford kon vorig jaar een nettowinst realiseren van 5,67 miljard dollar (4,2 miljard euro), zo maakte de groep dinsdag bekend. Het is één van de beste resultaten van de jongste jaren, precies in het jaar dat het concern de fabriekssluiting in Genk aankondigde.

Vooral in eigen land presteert Ford uitstekend. De winst in de VS lag de voorbije maanden zelfs hoger dan verwacht, te danken aan het succes van de pickups uit de F-serie. Over het hele jaar boekte Ford in Noord-Amerika een winst voor belastingen van 8,34 miljard dollar. Alle 45.000 Amerikaanse Ford-arbeiders ontvangen een deelname in de winst van gemiddeld 8.300 dollar per werknemer. Dat is een record.

Ford Europa

In Europa blijft Ford het moeilijk hebben: de groep boekte er een jaarverlies van 1,75 miljard dollar (1,3 miljard euro). De situatie is zelfs dramatischer dan verwacht. Globaal daalde de autoverkoop tot het laagste niveau in negentien jaar, de verkoop van Ford zakte vorig jaar met 13 procent. Voor 2013 gaat Ford uit van een verlies van zowat 2 miljard dollar in Europa. De economische toestand blijft onzeker op het continent, luidt het.

Ford kondigde vorig jaar de sluiting aan van de fabriek in Genk en van twee sites in het Verenigd Koninkrijk. Daarbij gingen 6.200 banen verloren. Ford zegt nu dat het de situatie op de voet blijft volgen en desnoods verdere maatregelen zal nemen. Tegen midden 2015 wil het concern weer winst maken in Europa.

Belga
Foto Belga