Te weinig hulp voor langdurig werklozen

Print
Te weinig hulp voor langdurig werklozen

Te weinig hulp voor langdurig werklozen

De begeleiding van langdurig werklozen naar een individuele beroepsopleiding schiet zwaar tekort. Veel bedrijven weten niet eens welke voordelen ze krijgen. Unizo en Vlaams minister van Werk Muyters willen dat VDAB meer inspanningen doet.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) wilde in 2012 driehonderd intensieve beroepsopleidingen op de werkvloer opstarten voor langdurig werlzoekenden. Het werden er honderd. Dat slechts een derde van het vooropgestelde opleidingen werd gehaald, is dan nog vooral aan de provincie Limburg te danken.

Uit de cijfers van eind november 2012, die bij Muyters werden opgevraagd door Vlaams parlementslid Lydia Peeters (Open Vld), blijkt dat er van de 79 beroepsopleidingen die toen al waren opgestart, er 34 uit Limburg kwamen. In de provincie Antwerpen waren dat er amper tien.

C-IBO's

De intensieve beroepsopleidingen voor langdurig werkzoekenden worden officieel 'C-IBO's' genoemd. Die afkorting staat voor 'curatieve individuele beroepsopleidingen'. Langdurig werkzoekenden zijn jongeren onder de 25 die minstens één jaar werkzoekend zijn of ouderen die minstens twee jaar werkzoekend zijn.

Werkgevers die deelnemen aan zo'n C-IBO, worden financieel verwend. "In de eerste zes maanden betaalt de VDAB het volledige loon van de werkzoekende", zegt VDAB-woordvoerster Anneke Ernon. "Daarna moet de werkgever enkel een productiviteitspremie betalen. Die premie is maximaal het verschil tussen het normale loon voor die functie en de uitkering die de werkzoekende krijgt."

"De werkgever moet geen sociale lasten zoals RSZ betalen. De enige voorwaarde is wel dat de werkgever de werkzoekende een vast contract geeft als hij of zij de opleiding goed heeft afgerond. Die opleiding kan een jaar duren."

Niet gekend

En toch happen de werkgevers niet toe. "De reden is simpel: de meesten weten niet dat deze gunstmaatregel bestaat. We willen dat VDAB de promotie voor deze maatregel opdrijft", zegt Thomas Pollet, woordvoerder van minister Muyters. Zelfstandigenorganisatie Unizo sluit zich bij die redenering aan.

CWil