Google toont Noord-Koreaanse goelags op aangepaste kaarten

Print

Google toont Noord-Koreaanse goelags op aangepaste kaarten

Het Amerikaanse Google heeft de kaart van Noord-Korea geactualiseerd. Die toont de obscure kampen waarin het communistische regime tegenstanders opsluit en waarin ook een nucleair onderzoekscentrum is gevestigd.

De landkaart op Google Maps is samengesteld via Google map Maker dankzij bijdrages van internetsurfers. Zij geeft een gedetailleerder overzicht van Pyongyang met scholen, hotels, ziekenhuizen, een kathedraal, een markt en parken hier en daar aan weerszijden van de rivier Taedong die de hoofdstad in twee deelt.

Buiten Pyongyang is de kaart nog beperkter: enkele grote steden, luchthavens, een chemische fabriek, een nucleaire onderzoekssite en vooral grijze vlekken die de gevangenenkampen voorstellen.

Honderd kilometer ten noordoosten van Pyongyang bijvoorbeeld is kamp nummer 18 (kwan-li-so) geïdentificieerd als een "goelag".Connecties

"Noord-Korea was lang een van de grootste gebieden met beperkte kaartgegevens. Vandaag is dat opgelost", verklaart Jayanth Mysore, een verantwoordelijke van Google Map maker, op zijn blog. De verbeterde kaart van Noord-Korea blijft desalniettemin zeer summier.

"Veel mensen in de wereld zijn geïnteresseerd in Noord-Korea, maar die kaarten zijn vooral belangrijk voor de Zuid-Koreanen, die er voorouderlijke connecties of familie hebben", voegt hij eraan toe.

Noord-Korea en Zuid-Korea zijn nog steeds in conflict sinds het einde van de Koreaanse oorlog (1950-53).

Belga
Kaarten: Google Maps