Koning Albert "bedroefd" door familiale gebeurtenissen

Print
Koning Albert "bedroefd" door familiale gebeurtenissen

Koning Albert bedroefd door familiale gebeurtenissen

Koning Albert is dinsdag in zijn toespraak voor de gestelde lichamen kort ingegaan op de "familiale gebeurtenissen" die het koningshuis deze maand geteisterd hebben. "Ik kan, als hoofd van de koninklijke familie, niet verzwijgen dat de familiale gebeurtenissen van begin deze maand mij bedroefd hebben en mij een les in bescheidenheid hebben gegeven", zei hij.

De koning ontving dinsdag de gestelde lichamen van het land voor de traditionele nieuwjaarsreceptie op het paleis in Brussel. Het gaat om de overheden van het land, met onder meer de ministers, parlementsvoorzitters, buitenlandse ambassadeurs en vertegenwoordigers van onder meer de rechterlijke macht en de kerk.

Koning Albert stak van wal met een steunbetuiging aan de werknemers bij ArcelorMittal, maar ging ook meteen kort in op de commotie rond het koningshuis van de jongste weken. Zo betreurt hij de "familiale gebeurtenissen van begin deze maand". "De koninklijke familie moet immers in alle omstandigheden een voorbeeld zijn", gaf hij toe.

Het koningshuis kwam de jongste weken herhaaldelijk in het nieuws. Zo stond prins Laurent even in het oog van de storm wegens mogelijke ongeoorloofde contacten met Angolese diplomaten, wat zou indruisen tegen de gemaakte afspraken daarover met de regering.

Daarnaast haalde ook koningin Fabiola de pers met haar stichting "Fons Pereos", waarmee ze haar erfenis wilde regelen en de nalatenschap van koning Boudewijn in de verf wilde zetten. Na heel wat negatieve reacties moest de koningin-weduwe toegeven dat ze de politieke gevolgen daarvan had onderschat en beloofde ze de stichting op te doeken.

De incidenten hebben het debat weer aangezwengeld over een herziening van de rol van de Belgische monarchie.

Foto Photo News