"Geen werkgroep over geïnterneerden in gevangenissen"

Print
"Geen werkgroep over geïnterneerden in gevangenissen"

Geen werkgroep over geïnterneerden in gevangenissen

De Kamercommissie Justitie wees zopas de oprichting van een werkgroep over behandeling van geïnterneerden in de gevangenissen af. Fouad Lahssaini (Ecolo, foto) had dit voorgesteld. N-VA, VB en groenen stemden voor de werkgroep, de meerderheid tegen.

Lahssaini wilde met zijn werkgroep nagaan hoe de internering van psychiatrisch gestoorde en gevaarlijke criminelen momenteel werkt. Hij wilde weten hoe geïnterneerden aan een bepaalde instelling worden toegewezen, welke types mensen geïnterneerd zijn, hoe de geïnterneerden evolueren, hoe de beveiliging zich verhoudt tot de zorg voor de geïnterneerden en onder welke voorwaarden de geïnterneerden opgesloten zijn en worden vrijgelaten. De werkgroep zou de instellingen bezoeken en aanbevelingen doen.

De meerderheid zag dat niet zitten, omdat er al rapporten genoeg zijn en instellingen voor de geïnterneerden in aanbouw zijn. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) kondigde tegen april 2013 een ontwerp aan om de internering te hervormen.

Zoals geweten zitten momenteel 1.100 geïnterneerden zonder behandeling in de gevangenissen. België is al een vijftal keer veroordeeld tot schadevergoeding omdat het de rechten van die geïnterneerden schendt.

Lees meer over de problemen van geïnterneerden in de gevangenissen op de expertenpagina van John De Wit.

JDW
Archieffoto Photo News