Kamercommissie Justitie keurt Wet-Martin goed

Print
Kamercommissie Justitie keurt Wet-Martin goed

Kamercommissie Justitie keurt Wet-Martin goed

De Kamercommissie Justitie keurde zopas de wet-Martin goed. Dat is een verstrenging van de wet op de voorwaardelijke invrijheidsstelling (VI), die tot stand kwam naar aanleiding van de vrijlating van Michelle Martin, de ex van kindermoordenaar Marc Dutroux. N-VA, Groen en VB stemden tegen.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) wil de voorwaardelijke invrijheidsstelling (VI) verstrengen voor al wie een straf van 30 jaar of meer kreeg. Deze veroordeelden zullen in de toekomst pas na 15 jaar (nu: 10 jaar) kunnen vrijkomen. Die termijn komt op 19 jaar voor recidivisten, als ze eerder al door de correctionele rechter veroordeeld zijn voor zwaar geweld. En hij komt op 23 jaar voor recidivisten die eerder al door een assisenhof zijn veroordeeld. Wie 30 jaar of meer kreeg zal in de toekomst ook altijd een proeftijd van 10 jaar moeten ondergaan als hij voorwaardelijk vrij is gelaten.

De 13 veroordeelden die naast hun straf van 30 jaar of langer ook nog ter beschikking werden gesteld (TBS), zullen pas kunnen vrijkomen als vijf rechters het daar unaniem over eens zijn. Nu moeten drie rechters daarover eenparig akkoord gaan. Bovendien kan de minister van Justitie zelf tegen een vrijlating van zo iemand vanaf nu in Cassatie gaan.

In de toekomst zullen alle veroordeelden zelf VI moeten vragen, de gevangenisdirectie zal dat niet meer voor hen doen. En als het parket of de gevangenisdirectie te laat zijn met hun adviezen, dan zal de veroordeelde niet meer naar de rechter kunnen stappen om dat af te dwingen.

N-VA en VB stemden tegen omdat de wet "symbolisch is en over te weinig zaken gaat en geen regeling voor slachtoffers bevat". N-VA wil een veel ruimere verstrenging, VB wil de VI afschaffen. Groen was tegen omdat "de wet te repressief is".

Lees alles over deze nieuwe wet op de de expertenpagina van John De Wit

JDW
Foto AFP