Doodstraf voor fatale bosbrand

Print
Doodstraf voor fatale bosbrand

Doodstraf voor fatale bosbrand

Een rechter in Californië heeft een man tot de doodstraf veroordeeld. In 2003 had de beschuldigde een bosbrand veroorzaakt waarbij vijf mensen het leven lieten.

De rechtbank volgde de beslissing van een jury, die zich in september al voor de zwaarste straf uitsprak. Rickie Lee Fowler werd schuldig bevonden aan moord en brandstichting. Volgens de jury had hij in de zuidelijke county San Bernardino opzettelijk brand gesticht door op een winderige dag een brandende fakkel in het struikgewas te gooien.

Het vuur vernielde meer dan duizend huizen. Meer dan tienduizend mensen sloegen op de vlucht voor de vuurzee. Vijf bewoners, van 54 tot 93 jaar, stierven door hartfalen dat rechtstreeks verband houdt met de brand.

Enkele maanden na de brand stierven 14 mensen bij een grote grondverschuiving, toen modder van de ontboste flanken gleed. De 31-jarige Fowler werd niet beticht voor dit voorval.

Fowler pleitte onschuldig. Een andere verdachte had volgens hem de brand doen ontstaan. Die man kwam in 2006 echter om bij een schietpartij.

Belga
Foto PhotoNews