Vlaanderen wil aftrek voor hypothecaire leningen behouden

Print
Vlaanderen wil aftrek voor hypothecaire leningen behouden

Vlaanderen wil aftrek voor hypothecaire leningen behouden

De Vlaamse regering verzekert dinsdag dat wie nu al van een hypothecaire aftrek geniet, die niet zal verliezen wanneer de bevoegdheid naar de gewesten overgaat.

"De Vlaamse regering verzekert dat, zoals bij de vorige staatshervormingen, de lopende engagementen door haar zullen nagekomen worden", beklemtonen minister-president Kris Peeters (CD&V), minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) en minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA).

"Geen zorgen"

Volgend jaar wordt de bevoegdheid over de hypothecaire aftrek overgedragen aan de gewesten. In een advies aan de Vlaamse regering pleit de Woonraad nu voor een grondige afbouw van het systeem, ook voor de lopende leningen.

Lees ook: "Schaf woonbonus af, ook voor bestaande leningen"

Vorig jaar beloofde de Vlaamse regering echter al niet te zullen raken aan die aftrek voor bestaande woonkredieten. Minister Van den Bossche benadrukt nu dat daar intussen niets aan veranderd is. "De Vlaamse regering zal niet terugkomen op gemaakte engagementen", verzekert ze. "Het is onnodig dat mensen zich zorgen maken."

"Geen bindend advies"

Ook Peeters en Muyters betreuren de ongerustheid. Ze herinneren eraan dat de Vlaamse regering "de woningbouw en vernieuwbouw fiscaal wenst te blijven ondersteunen, met haar bevoegdheden inzake belastingverminderingen en -kredieten".

Het advies van de Woonraad "is een advies van deze raad op eigen initiatief en bindt op geen enkele wijze de Vlaamse regering", onderstrepen de ministers nog.

Compromis

Hoe Vlaanderen zal omgaan met nieuwe hypothecaire leningen, ligt voorlopig nog open. "Dat zal afhangen van het compromis dat daarover bereikt wordt binnen de regering", klinkt het nog. Of de bevoegdheid deze legislatuur nog naar Vlaanderen zal overkomen, is bovendien nog maar de vraag.

Belga
Archieffoto PhotoNews