Justitie twee jaar langer zonder digitalisering

Print
Justitie twee jaar langer zonder digitalisering

Justitie twee jaar langer zonder digitalisering

Advocaten en magistraten zullen nog minstens twee jaar met vuistdikke dossiers moeten zeulen. Minister Turtelboom heeft de 'elektronische procesvoering' in alle stilte uitgesteld tot in 2015. Dat bericht De Standaard dinsdag. Het uitstel werd echter wel openbaar in de Kamer goedgekeurd net voor Kerstmis.

Op 1 januari 2013 zou de Wet op de Elektronische Procesvoering - die al meegaat van in 2006 - integraal in werking treden, maar dat is niet gebeurd. Op de uiterste vervaldatum (31 december 2012) stelde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) de wet nog eens twee jaar uit, tot in 2015. Justitie bleek niet klaar om het computertijdperk binnen te treden.

In een brief aan minister Turtelboom van 17 januari kaarten Etienne Goethals en Jean-François Leclercq - de eerste voorzitter en de procureur-generaal bij het Hof van Cassatie - de moeilijkheden aan die bij alle gerechten rijzen. De brief somt een aantal voorstellen op om in de praktijk verder te kunnen werken zolang er geen elektronisch rechtsplegingsdossier bestaat.

"Hoe meer een dossier verplaatst wordt, hoe groter de kans dat er een van de stukken verloren gaat", verduidelijkt Antoon Boyen, eerste voorzitter van het Brusselse hof van beroep. Boyen durft te betwijfelen of het elektronisch dossier in 2015 kan ingevoerd worden.

"First things first", reageert Turtelbooms woordvoerster. "We kunnen justitie maar uit het papieren tijdperk halen als iedereen over een pc met hetzelfde besturingssysteem beschikt, zodat ze onderling kunnen communiceren. De uitrol van dat project, PC@Work, is gepland voor het einde van de legislatuur. Parallel werken we aan de grote databank voor vonnissen en arresten, JustX. Onze doelstelling is dus onveranderd."

Dit uitstel stond in de mozaïekwet over justitie die in december jl. in alle openbaarheid in de Kamer werd goedgekeurd. Wat deze wet verder nog inhield leest U op de expertenpagina van John De Wit.

Foto Photo News