Toespraak Beatrix trekt 7,4 miljoen kijkers

Print
Toespraak Beatrix trekt 7,4 miljoen kijkers

Toespraak Beatrix trekt 7,4 miljoen kijkers

In Nederland hebben maandagavond ruim 7,4 miljoen tv-kijkers rond 19.00 uur gekeken naar de toespraak van Beatrix waarin zij aankondigde afstand te doen van de troon. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek en de NOS. De boodschap van de majesteit was rechtstreeks te volgen op de publieke zenders Nederland 1, 2 en 3 en het commerciële RTL 4.

De zenders hadden een extra uitzending ingelast voor de toespraak. Op Nederland 2 (350.000 kijkers) en Nederland 3 (453.000) was alleen de toespraak te zien. Op Nederland 1 (1.758.000) en RTL 4 (1.621 miljoen) stond de programmering de rest van de avond in het teken van Beatrix en Willem Alexander.

Het hoogtepunt van 7,4 miljoen kijkers werd bereikt tijdens de drie minuten durende toespraak van de koningin, meldde een woordvoerder van de Stichting KijkOnderzoek.

Gemiddeld keken volgens hem ruim 4 miljoen mensen naar de uitzendingen voor en na de toespraak.

De toespraken van de koningin en premier Mark Rutte werden via de drie publieke zenders gezien door 5,6 miljoen mensen, meldde een woordvoerster van de openbare omroep NOS. Volgens haar trokken RTL4 en het eveneens commerciële SBS6 rond 19.00 uur samen 1,8 miljoen tv-kijkers.

Op een normale maandagavond in januari zitten volgens de woordvoerster 5,4 miljoen mensen voor de buis.

Foto: PN