Veroordeelde pleger van zedenfeiten begint opnieuw na uitwissen strafblad

Print
Veroordeelde pleger van zedenfeiten begint opnieuw na uitwissen strafblad

Veroordeelde pleger van zedenfeiten begint opnieuw na uitwissen strafblad

De brandweerman uit Heist-op-den-Berg die vorige week is aangehouden op verdenking van zedenfeiten met minderjarigen, werd begin jaren negentig al veroordeeld voor gelijkaardige feiten. Maar na een procedure voor de rechter werd zijn strafblad gewist en kon hij weer zijn gang gaan.

Vrijwillig brandweerman Dirk D.H. (51) wordt verdacht van aanrandingen en verkrachtingen van een reeks tienerjongens. Hij werd begin jaren negentig al eens veroordeeld. Toen kwam uit dat hij zedenfeiten gepleegd had in het Sint-Jozefscollege in Herentals. Hij werkte er als verpleger en werd op staande voet ontslagen.

'Leven gebeterd'

In de school reageren ze nu vol ongeloof. “Het is wraakroepend dat hij na al die jaren opnieuw tieners heeft aangerand. Bij veel collega’s van toen slaat dit nieuws in als een bom. Iedereen verdient een tweede kans, maar hier is die blijkbaar niet gegrepen. We begrijpen niet dat het opnieuw is kunnen gebeuren”, reageert Guy Helsen, coördinerend directeur van de scholengemeenschap.

Ondanks de eerdere veroordeling is het strafblad van de Heistenaar onbeschreven. Dat heeft hij te danken aan een procedure van ‘herstel in eer en rechten’. Daarvoor heeft hij jaren geleden een aanvraag ingediend bij de procureur des Konings van het arrondissement Mechelen. De uiteindelijke beslissing lag bij de rechters van het hof van beroep. Zij oordeelden dat hij zijn leven gebeterd had en dat het niet langer nodig was om zijn toekomst te belasten met een strafblad.

Op het moment van zijn veroordeling begin jaren negentig was hij al actief bij de brandweer. Hoe het komt dat hij indertijd niet ontslagen is, is onduidelijk. Vermoedelijk heeft hij zijn veroordeling toen stil kunnen houden voor zijn oversten.

De man zou sinds 1999 een tiental tienerjongens hebben aangerand of verkracht. Hij heeft daarover gedeeltelijke bekentenissen afgelegd. Wat er precies gebeurd is, blijft voorlopig onduidelijk. Maar het zou niet gaan om effectieve penetratie.