"Albert blijft zolang hij zich goed voelt"

Print
"Albert blijft zolang hij zich goed voelt"

Albert blijft zolang hij zich goed voelt

Koning Albert is met zijn 78 jaar drie jaar ouder dan Beatrix en zit ook al twintig jaar op de troon. Zijn aftreden is al diverse keren aangekondigd. “Het zijn telkens speculaties”, weet Herman De Croo. “De meeste politieke partijen verkiezen nu stabiliteit in het Paleis”, zegt Herman Matthijs.

Telkens wanneer iemand voorspelt dat koning Albert zal aftreden, zijn daar goede argumenten voor: er is even geen politieke crisis, of de koning is moe van de crisissen, of prins Filip is er helemaal klaar voor, of er zijn al die problemen rond de monarchie (het fonds van Fabiola, of Laurent). Maar een feit blijft: Albert zit nog altijd op de troon.

Herman De Croo (Open Vld) en Herman Matthijs, hoogleraar aan de VUB en de UGent, menen allebei dat hij daar nog een tijd zal blijven. “Het is in België ook niet de gewoonte, zoals in Nederland, dat de fakkel wordt doorgegeven op een zeker moment”, zegt De Croo. “Tenzij dan door de omstandigheden, zoals bij Leopold III, die tegen zijn zin afstand deed van de kroon.”

Volgens De Croo zal koning Albert zolang hij zich fysiek en mentaal goed voelt - “en zolang anderen menen dat hij zich goed voelt” - zijn werk doen. “Als Albert nu aftreedt, krijg je meteen de discussie over een andere invulling van de monarchie”, zegt Herman Matthijs.

Intussen zit prins Filip al wel heel lang in de wachtkamer. “Hij is er zeker klaar voor”, zegt De Croo. “Wist je dat hij op zijn kantoor alleen Nederlands spreekt? En prinses Mathilde is een knappe madame. Ze vormen een stabiel gezin....”

Koningin Astrid?

Het is volgens Herman Matthijs niet gezegd dat prins Filip zeker de troon zal erven. “Na de dood van Boudewijn kozen Dehaene en Tobback voor prins Albert. Dat was toen ook een verrassing. Ook prinses Astrid komt in aanmerking. Of haar kinderen, of - later - die van Filip.”

Dirk Hendrickx

Foto: ISOPIX
Koningin Beatrix en Koning Albert II

Lees ook: Beatrix doet troonsafstand