125.000 voorstanders van homohuwelijk op straat in Parijs

Print

125.000 voorstanders van homohuwelijk op straat in Parijs

Volgens de Parijse politie hebben zo'n 125.000 mensen deelgenomen aan de betoging in de Franse hoofdstad van voorstanders van het homohuwelijk. Dat is, aldus de politieprefectuur, dubbel zoveel als het aantal deelnemers aan een gelijkaardige pro-homohuwelijkbetoging medio december. De organisatoren hadden het toen over 150.000 betogers.

De actievoerders wilden met hun betoging de Franse president François Hollande overtuigen, die zich voorlopig niet achter het "huwelijk voor iedereen" lijkt te scharen. Vorige dinsdag is een wetsvoorstel over het homohuwelijk aan het parlement voorgelegd.

De betoging van zondag is de eerste nationale manifestatie voor het homohuwelijk. Ook elders in Frankrijk, onder meer in Lyon, wordt betoogd. "De bedoeling is de regering te tonen dat deze hervorming breed gedragen wordt", aldus de woordvoerder van de organisatie.

Eerste minister Jean-Marcy Ayrault liet vanuit Chili weten dat hij hoopte op "een grote opkomst". Hij twijfelde er niet aan dat "een wet over het homohuwelijk gestemd zal worden, en zelfs met een grote meerderheid".

Foto's: AFP en Reuters