"Prinses Astrid voelt schrappen dotatie aan als persoonlijke aanval"

Print
"Prinses Astrid voelt schrappen dotatie aan als persoonlijke aanval"

Prinses Astrid voelt schrappen dotatie aan als persoonlijke aanval

Prinses Astrid gaat akkoord met elke beslissing die de regering en het parlement zouden nemen met betrekking tot haar dotatie. Dat zei ze tijdens een informele babbel in het vliegtuig tegen Royalty (vtm)-journalist Reinout Goddyn op weg naar het Wereld Economisch Forum in Davos.

Astrid vindt dat er meer duidelijkheid mag komen over de dotaties en begrijpt de vraag naar controle en transparantie. Tegelijk ziet ze de recente discussie ook als een teken van wantrouwen. "Ik wilde haar eigenlijk vlakaf de vraag stellen tijdens een interview, maar wettelijk mag ze daar niet op antwoorden in een interviewsituatie", vertelt de journalist. "In het vliegtuig gaf de prinses toch haar visie op de discussie. Ze reageerde niet geprikkeld op mijn vraag en wist wel degelijk dat ik het ook zou gebruiken in mijn verslag. Dat is voor het eerst dat iemand van het koninklijk huis hierover communiceert. Ze wou dus dat haar visie gehoord werd."

'Persoonlijke aanval'

Prinses Astrid ontvangt een jaarlijkse dotatie van 320.000 euro. "Ze vindt dat er meer duidelijkheid mag komen en gaat akkoord met elke beslissing die de regering en het parlement zouden nemen. Met andere woorden: ze wil de democratie haar werk laten doen. Dat betekent niet dat ze zomaar akkoord gaat met de schrapping van haar dotatie. Ze ziet heel die discussie ook een beetje als een persoonlijke aanval op haar werk van de voorbije twintig jaar en vindt dat er een beter evenwicht zou moeten zijn in de aandacht die uitgaat naar de dotatie, en het werk dat ze doet."

Prinses Astrid zet zich vooral in voor de malariastichting Roll Back Malaria, kansarmoedebestrijding en onderzoek naar (zeldzame) ziekten. Dat betekent niet dat die 320.000 euro Belgisch belastinggeld rechtstreeks naar die goede doelen vloeit. "Nee, de dotatie dient puur om de werking van haar eigen administratie te financieren", legt Goddyn uit. "Zo moeten haar secretaressen worden vergoed en haar reiskosten worden betaald. Ik heb toch de indruk dat er een zekere zelfcontrole is, want bij een reis naar Laos in de strijd tegen clustermunitie herinner ik me dat prins Lorenz zijn vliegticket en hotelkosten zelf betaalde. De dotatie wordt dus niet voor de echtgenoot gebruikt."

De dotatie dient ook niet om haar kroostrijk gezin te onderhouden. "Lorenz is bankier in Bazel (Zwitserland) en verdient zelf zijn gezinsinkomen." Prins Laurent wou zondag niet reageren.

KMa

Foto:PN