Berlusconi: "Mussolini heeft veel goede dingen gedaan"

Print
Berlusconi: "Mussolini heeft veel goede dingen gedaan"

Berlusconi: Mussolini heeft veel goede dingen gedaan

De Italiaanse dictator Benito Mussolini (foto klein) heeft veel goede dingen gedaan, meent de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi (foto groot). Dat zei hij tijdens een ceremonie in Milaan ter gelegenheid van de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. "Zijn antisemitische rassenwetten" waren zijn enige minpuntje, zo citeerde het Italiaanse persbureau Ansa de eloge van Il Cavaliere aan het adres van Il Duce.

"De rassenwetten vertegenwoordigen het slechtste van een leider, Mussolini, die daarentegen in veel andere domeinen goede dingen gedaan heeft", aldus Berlusconi. In 1938 voerde de fascistische dictator een reeks van wetten in waarmee de discriminatie en vervolging van Italiaanse joden begon. Italie "heeft echter niet dezelfde verantwoordelijkheid als Duitsland", voegde Il Cavaliere eraan toe.

'Degoutant'

De uitspraken van Berlusconi lokten uiteraard meteen veel reacties uit. Zo liet het Europees parlementslid Debora Serracchiani in een persbericht weten dat "het simpelweg degoutant is dat Berlusconi juist op deze herdenkingsdag zich inspant om de dictator te rehabiliteren die Italië in de Tweede Wereldoorlog heeft gestort. Hij neemt zo een zeer zware morele en politieke verantwoordelijkheid."

Ontslagnemend premier Mario Monti was ook aanwezig op de plechtigheid. Hij beklemtoonde dat "het risico op segregatie en antisemitisme nog altijd bestaat. We moeten heel goed opletten."

Verkiezingen

Berlusconi is, net als Monti, kandidaat bij de parlementsverkiezingen van volgende maand. De vroegere premier en mediamagnaat heeft al laten weten dat hij hoopt economieminister te worden.

Tien jaar geleden al zei Berlusconi in een interview dat Mussolini nooit iemand heeft gedood. In 2010 was er internationale verontwaardiging over een 'grap' die hij toen had verteld over Joden in de Holocaust.