"Tijdelijke nationalisering ArcelorMittal heel slecht idee"

Print
"Tijdelijke nationalisering ArcelorMittal heel slecht idee"

Tijdelijke nationalisering ArcelorMittal heel slecht idee

Een tijdelijke nationalisering van ArcelorMittal is een "bijzonder slecht idee". Dat heeft Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten zondag gezegd in De Zevende Dag op één. De werknemers die door de aangekondigde sluitingen getroffen worden, moeten volgens haar in de eerste plaats uitzicht krijgen op ander werk, en niet op brugpensioen. "Daar help je mensen het meest mee."

Het idee van een tijdelijke nationalisering leeft bij de PS en ook MR-vicepremier Didier Reynders is het niet ongenegen. "Ik vind het een bijzonder slecht idee om wetgeving te maken op basis van één casus", counterde Rutten meteen. "Het is een heel verkeerd signaal naar de industrie in ons land."

Volgens haar zou zo'n "wet-Mittal" betekenen dat investeerders en ondernemingen de boodschap krijgen dat "als het economisch slecht gaat, je in een land zit dat je bedrijf overneemt en dan ben je het kwijt". "Ik geef u op een papiertje", waarschuwt Rutten, "dan jaag je gewoon alle industrie weg en dan zijn we heel fout bezig."

Mocht de Waalse regering toch voor een (tijdelijke) overname kiezen, is dat haar zaak, geeft Rutten toe. "Alleen lijkt het mij wel dwaas om de fouten van de jaren zeventig nog eens te gaan herhalen. Heel dat verhaal van nationaliseringen heeft men al eens geprobeerd. Je kan niet zeggen dat dat een succes was."

De Open Vld-voorzitter verzet zich ook tegen brugpensioen - of werkloosheid met bedrijfstoeslag zoals het stelsel sinds vorig jaar heet - voor jonge werknemers van ArcelorMittal. "We vinden het niet rechtvaardig dat jonge mensen, en vijftigplussers zijn voor mij ook jonge mensen, aan de kant worden gezet. De mensen die daar werken, hebben behoefte aan een nieuwe toekomst. En dus moet het plan waarover nu onderhandeld wordt in de eerste plaats gericht zijn op hertewerkstelling. Daar help je mensen het meest mee."

Foto KH, Photo News