Drama in Braziliaanse discotheek: 230 doden (oproep)

Print
Drama in Braziliaanse discotheek: 230 doden (oproep)

Drama in Braziliaanse discotheek: 230 doden (oproep)

Bij de brand in een discotheek in Santa Maria, een universiteitsstad in het zuiden van Brazilië, zijn minstens 230 doden gevallen; 117 discotheekgangers zijn in het ziekenhuis opgenomen. Aanvankelijk werd gewag gemaakt van 245 doden, maar dat werd bijgesteld door de ordediensten.

Het vuur zou rond 2 uur 's nachts ontstaan zijn in de nachtclub 'Kiss', toen een zanger van een groep een show opvoerde met Bengaals vuur. Pas tegen 7 uur was de brand onder controle. Er ontwikkelden zich zeer giftige dampen, en onder de fuifgangers kwam het tot een grote paniek. Niet iedereen raakte naar buiten. "Het was vreselijk. De nooduitgangen waren onvoldoende", zei een jongeman die de brand overleefde. Volgens brandweercommandante Sivlia Fucks is "verstikking de belangrijkste doodsoorzaak, omdat de jongeren, die in paniek waren, elkaar vertrapten".

Getuigen zeiden dat er maar een uitgang was in de discotheek en dat buitenwippers aanvankelijk de vluchtende menigte niet door liet, omdat ze dachten dat de bezoekers zonder te betalen wilden buiten lopen.


Woont u in Brazilië?
Onze krant zoekt mensen uit onze regio die het nieuws over de tragedie in Santa Maria van dichtbij volgen. Woont u in Brazilië, of kent u Vlamingen die in de buurt van Santa Maria verblijven? Contacteer ons dan via hier@reageren.be .

De discotheek heeft een capaciteit van 2.000 mensen, maar hoeveel mensen zich toen in de nachtclub bevonden, is nog onduidelijk. Volgens enkele bronnen waren er meer bezoekers in de zaal dan toegelaten. Er zou een studentenfuif aan de gang geweest zijn. In Santa Maria, een stad van 270.000 inwoners, bevindt zich de grootste openbare universiteit voor het land.

Voor het gebouw verzamelden honderden familieleden en vrienden die wachten op nieuws.

Presidente Dilma Rousseff heeft intussen haar reis naar Chili afgebroken, en is op weg naar Santa Maria. In Chili vindt momenteel een top plaats tussen Latijns-Amerika en de Europese Unie. "Aan de bevolking van Santa Maria zou ik willen zeggen dat wij, in deze moeilijke tijden, er voor hen zijn", zei ze.

Foto EPA